X 

Marea Britanie intenționează să restrîngă drepturile la grevă ale medicilor

19 sep. 23:00   Diverse
1566 0

Secretarul britanic pentru sănătate, Steve Barclay, a confirmat planurile guvernului de a restricționa drepturile de grevă ale medicilor, astfel încît spitalele să poată furniza o listă de servicii medicale esențiale.

"Astăzi anunțăm modul în care vom proteja serviciile (medicale - n.r.) urgente furnizate de spitale, cum ar fi chimioterapia, dializa, pentru că recunoaștem - dreptul la grevă este important, dar trebuie să echilibrăm acest lucru cu dreptul pacienților la terapii cheie", a declarat el la Sky News.
Potrivit acestuia, măsuri similare au fost deja luate în alte țări, în special în Franța și Italia, relatează ria.ru.

În iulie, Marea Britanie a adoptat o lege care obligă angajații aflați în grevă din industrii cheie - lucrătorii feroviari, pompierii - să efectueze un nivel minim de muncă, dar personalul spitalicesc nu a fost inclus în această lege.

Cuvintele ministrului au fost rostite în contextul în care în țară a început o grevă a medicilor consultanți. Acestora li se vor alătura miercuri medicii interniști în ceea ce va fi prima lor grevă comună. Protestele vor lua diverse forme în perioada 19-23 septembrie și 2-5 octombrie.

Sindicatul Asociației Medicale Britanice a respins anterior propunerea guvernului de majorare cu 6% a salariilor medicilor, calificînd-o drept "insultătoare". Organizația cere o astfel de majorare pentru a readuce salariile medicilor începători la nivelul din 2008, avînd în vedere că inflația a subminat creșterea acestora de atunci.


Sistemul de sănătate din Marea Britanie suferă de mai multe luni de o lipsă acută de personal medical. Din ce în ce mai multe persoane părăsesc profesia pe fondul volumului excesiv de muncă, al creșterii prețurilor și al lipsei de oportunități de perfecționare. Situația este exacerbată de grevele personalului medical. Potrivit Ministerului britanic al Sănătății, la sfîrșitul lunii iulie 2023, lista de așteptare a britanicilor era de 7,6 milioane de persoane.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?