X 

Macron, acuzat de iresponsabilitate și masculinitate toxică

21 iun. 09:30   Diverse
1340 0

Imagini cu Emmanuel Macron în care bea o sticlă de bere în 17 secunde, în vestiarul unui club de rugby, au declanșat o polemică aprinsă despre consumul excesiv de alcool și despre masculinitatea toxică.

În videoclip se vede cum președintele francez primește o sticlă de bere în vestiarul echipei de rugby Toulouse, după victoria acesteia cu La Rochelle, sîmbătă, în finala campionatului disputată pe Stade de France din Paris, notează Noi.md cu referire la digi24.ro.

Îndemnat să berea pînă la fund, Macron s-a conformat și a golit sticla în uralele sportivilor și staff-ului, după care a pus-o pe masă cu un gest ferm.

„Masculinitate toxică a conducerii politice”, a scris pe Twitter Sandrine Rousseau, deputată din Partidul Verzilor. „Un președinte care împărtășește bucuria a 23 de jucători și ia parte la tradițiile lor. Asta e tot”, a răspuns Jean-René Cazeneuve, deputat din partidul lui Macron.

Alegerea berii – băutura preferată a regretatului președinte de dreapta Jacques Chirac – a stîrnit, de asemenea, comentarii. Și anume, dacă Macron a băut acea bere pentru a face o asociere cu dreapta politică, sau dacă, după ce a fost acuzat că s-a depărtat de francezi și problemele lor, a încercat să arate că este totuși un om al poporului. Cînd Macron a fost filmat bînd o bere în Kinshasa, în martie, în timpul crizei pensiilor din Franța, el a fost acuzat că e rupt de preocupările oamenilor de acasă. Majoritatea comentariilor s-au axat însă pe poziția lui Macron față de alcool.


El este văzut ca un susținător puternic al industriei vinului din Franța, susținînd în trecut că bea în mod regulat un pahar de vin la prînz și altul seara. S-a văzut că a apărat lobby-ul vinului și al alcoolului, blocînd încercările autorităților de sănătate publică de a promova un program împotriva consumului de alcool denumit „Ianuarie uscat”. Cotidianul Libération a amintit că, în 2018, într-un interviu acordat presei locale, Macron a declarat că nu consumul de vin ar fi periculos pentru tineri, ci mai degrabă băutul berii și al băuturilor spirtoase.

El a spus că există o problemă de sănătate publică „atunci cînd tinerii se îmbată cu alcool tare sau bere”. Bernard Basset, de la organizația de caritate Association Addictions France, a declarat pentru BFMTV: „Președintele are o responsabilitate, să arate un model de urmat, să dea un exemplu sănătos... În acest caz, el asociază sportul, petrecerile și consumul de alcool, în condițiile în care deja toată lumea bea puțin prea mult”. William Lowenstein, medic și specialist în dependențe, a declarat pentru BFMTV: „Este nepotrivit... Ai putea să o faci, dar nu în fața camerelor de filmat”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?