Preşedintele stiri: 3600

Luna ar putea avea propriul fus orar

1 mar. 00:29   Diverse
1780 0

Zeci de misiuni lunare, inclusiv cele de construire a unor baze şi a altor habitate pe Lună, sînt planificate pentru următorul deceniu, a declarat Agenţia Spaţială Europeană (ESA)

Organizaţiile spaţiale au început discuţiile despre măsurarea orei lunare la centrul tehnologic ESTEC al ESA din Olanda în noiembrie 2022.

Inginerul de sistem de navigaţie al ESA, Pietro Giordano, a declarat: „Ambele sisteme de navigaţie au fost create pentru a fi utilizate pe lună: Am căzut de acord asupra importanţei şi urgenţei de a defini o oră de referinţă lunară comună, care să fie acceptată la nivel internaţional şi la care să se poată raporta toate sistemele lunare şi toţi utilizatorii. Un efort internaţional comun este acum lansat în vederea realizării acestui obiectiv”.

Pînă în prezent, fiecare nouă misiune pe Lună a fost operată pe propria scară temporală, antenele din spaţiul cosmic fiind folosite pentru a menţine cronometrele de la bord sincronizate cu ora de pe Pămînt, potrivit SkyNews. Dincolo de faptul că astronauţii şi controlorii de la sol sînt capabili să citească ora pe Lună, necesitatea de a avea un ceas standard în spaţiu este, de asemenea, esenţială pentru ghidare şi navigaţie. La fel cum sistemele GPS de pe Pămînt necesită o coordonare şi o sincronizare precise, la fel va fi şi orice infrastructură construită şi operată pe Lună.

Staţia Gateway a NASA va servi ca avanpost multifuncţional pe orbita Lunii atunci cînd va începe să funcţioneze cîndva după noiembrie 2024. Aceasta va fi deschisă pentru şederea astronauţilor şi va oferi sprijin pentru ca oamenii să se întoarcă pe suprafaţa Lunii. Între timp, ESA va amplasa pe Lună propriul său modul de aterizare Argonaut. Aceste misiuni nu numai că vor funcţiona pe Lună sau în jurul acesteia în acelaşi timp, ele vor interacţiona şi, de asemenea, vor putea retransmite comunicaţii una pentru cealaltă şi vor efectua observaţii comune.


0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий