COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Lumini misterioase pulsante descoperite pe cerul planetei Marte (VIDEO)

Lumini misterioase pulsante descoperite pe cerul planetei Marte (VIDEO)

Nava spațială NASA Maven a observat atmosfera lui Marte și a descoperit un fenomen ciudat – unele părți ale cerului iluminează și pulsează toată noptea. Bliț-urile de lumină pot fi văzute doar în razele UV, nu se observă cu ochiul liber, transmite segodnya.ua.

Cercetătorii NASA au fost descurajați să vadă bliț-uri misterioase care se aprind de trei ori pe noapte, dar numai în lunile de primăvară și de toamnă. Petele luminoase se aprind în fiecare noapte după apusul soarelui și se plimbă pe cer cu o viteză de 300 de kilometri pe oră.

"Bliț-urile ultraviolete au loc în principiu la o înălțime de aproximativ 70 de kilometri. Iar bliț-ul cel mai maire are o dimensiune uriașă de aproximativ 1000 de kilometri. Aceste bliț-uri luminează la fel de strălucitor ca aurora polară de pe Pămînt. Din păcate, viitorii coloniști de pe Marte nu vor observa cu ochiul liber un astfel de spectacol – se vede doar în gama razelor UV", explică cercetătorul de la Universitatea din Colorado, Zach Milby.


Analizînd Marte în lumina ultravioletă, savanții au reușit să vizualizeze schimbările vînturilor în diferite anotimpuri care afectează strălucirea nocturnă în atmosferă. Potrivit studiului, aceste valuri din jurul planetei sînt, de asemenea, afectate de căldura solară și tulburările topografice cauzate de vulcanii masivi a planetei Marte.

Aceste efecte atmosferice pulsante și strălucitoare nu au fost pe deplin studiate, dar prezența lor ne amintește că Marte are o atmosferă foarte complexă.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load