X 
Coronavirus stiri: 8214
Obiectiv european stiri: 316
Criza energetică stiri: 932

Lituania a interzis, oficial, importurile de gaze naturale din Rusia

29 iun. 11:30   Diverse
1607

Parlamentul Lituaniei a interzis importurile de gaze din Rusia.

Rezoluția prin care Lituania renunță complet la gazul rusesc a fost adoptată în legislativul de la Vilnius cu unanimitate - se interzice accesul furnizorilor din țări considerate ca fiind amenințări la adresa siguranței naționale. Furnizorii ruși nu vor mai putea folosi nici terminalul de gaze naturale lichefiate din Klapeida.

Excepţiile se aplică doar furnizorilor care transportă gaze prin Lituania spre Kaliningrad, exclava Rusiei, scrie digi24.ro.

Conform ministrului lituanian al Energiei, Dainius Kreivys, citat de Agerpres, reglementările au ca obiectiv implementarea de jure a embargoului privind gazele: „Avem nevoie de această lege pentru a o menţine pe termen nelimitat”.

Conform datelor Parlamentului de la Vilnius, Lituania achiziţiona anual din Rusia petrol, gaze şi electricitate în valoare de trei miliarde de euro.


Planurile republicilor baltice de a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti au fost accelerate ca urmare a războiului din Ucraina şi a ameninţărilor Rusiei privind sistarea furnizării, ca răspuns la sancţiuni.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав