X 
Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1124

Lituania a decis să renunțe la energia din Rusia înainte de termen

14 iul. 15:00   Diverse
1600 0

Țările baltice ar trebui să înceteze să cumpere energie electrică din Rusia încă din 2024, adică cu un an înainte de data programată. Lituania insistă asupra unei astfel de decizii în negocierile cu Letonia și Estonia, a declarat Rokas Masiulis, șeful operatorului de rețea al republicii Litgrid. Potrivit acestuia, și Comisia Europeană participă la discuția acestui plan, scrie Kommersant.

Funcționarea inelului energetic BRELL (Belarus, Rusia, Estonia, Lituania, Letonia) este reglementată printr-un acord interguvernamental din 2001, care prevede atît modul sincron al sistemelor de energie, cît și susținerea rezervelor de energie în caz de accidente. Republicile dispun de telecomunicații încă de pe vremea URSS, cînd toate aparțineau unei singure țări.

Țările baltice își doresc de multă vreme să scape de electricitatea rusească pentru a evita riscurile politice, dar acest lucru este împiedicat de o lipsă semnificativă de energie. Astfel, în 2021, Lituania a produs doar 40 la sută din energia electrică de care are nevoie. În același timp, în ultimii ani, achizițiile în Rusia au crescut doar datorită prețurilor atractive.

Din luna mai, Rusia a refuzat să furnizeze energie țărilor baltice din cauza problemelor legate de decontările în numerar la bursa NordPool. Kirill Stepanchenko de la Vygon Consulting a remarcat că Estonia, Lituania și Letonia s-au putut descurca fără achiziții din cauza cererii scăzute și a capacității complete a liniilor de transport din Uniunea Europeană și Scandinavia. Dar expertul încă vede termenul real pentru ieșirea lor din BRESS în 2025, cînd va fi lansată linia de legătură Harmony din Polonia.

Potrivit acestuia, respingerea completă a energiei electrice rusești va forța utilizarea unei generații termice costisitoare, costurile suplimentare, inclusiv plățile pentru emisiile de gaze cu efect de seră, se vor ridica la 400 de milioane de euro. Cu toate acestea, Regina Lanzberg de la Kept consideră că nu există obstacole tehnice în calea închiderii, iar problema este de natură politică și economică.


Ministrul Energiei lituanian, Dainius Kreivis, a vorbit despre deconectarea țărilor baltice de la electricitatea rusă în 2025, în decembrie 2021. Totuși, lansarea operațiunii speciale rusești în Ucraina și o creștere bruscă a confruntării cu sancțiuni obligă republicile să-și reconsidere planurile.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав