Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Lista celor mai bune condimente cu proprietăți curative

22 sep. 2019,, 00:00   Externe
11458 0

Condimentele sînt medicamente eficiente în lupta împotriva bolilor cardiovasculare și chiar oncologice, ele avînd numeroase efecte benefice asupra organismului...

1. Au efect anticolesterol. Acesta este îndeosebi de accentuat în turmeric și scorțișoară.

2. Combat răcelile.

Ghimbirul, cuișoarele, scorțișoara posedă proprietăți de stimulare și tonifiere puternice, mobilizează forțele interne, activează alimentarea cu sînge. Ca urmare, omul bolnav se recuperează mai repede.

3. Ajută la pierderea în greutate.


Chiar și bucatele piperate servite înainte de prînz nu stîrnesc apetitul, ci dimpotrivă, contribuie la saturația rapidă: ele conțin capsaicină, care provoacă rapid o senzație de saturație – drept urmare, omul mănîncă mai puțin. În plus, capsaicina crește consumul de energie cu 23% și inhibă dezvoltarea celulelor grase.

4. Normalizează fundalul hormonal, crește libidoul.

Șofranul afectează în mod benefic sistemul reproductiv feminin, în particular, normalizează fundalul hormonal. Printre condimente se numără multe afrodiziace. Nucșoara nu degeaba este numită condiment feminin, iar busuiocul – masculin, doar uleiurile esențiale conținute în ele stimulează activitatea glandelor de secreție internă. Volatilele enzimatice conținute în vanilie afectează sistemul nervos central.

5. Tratează cancerul.

Antioxidanții din condimente luptă activ împotriva agenților cancerigeni. Astfel, s-a constatat că turmericul conține o substanță care blochează procesele biochimice care duc la dezvoltarea tumorilor gîtului și capului, iar hreanul conține o moleculă ce poate distruge celulele canceroase.

* Frunza de dafin.

Îmbunătățește procesele digestive, funcția inimii, crește pofta de mîncare, se utilizează la acutizarea artritei, a bolilor de piele. Are un efect diuretic și dezinfectant. Inhalațiile cu ulei esențial de dafin sînt recomandate pentru combaterea infecțiilor tractului respirator. Uleiul esențial de dafin este un remediu recunoscut contra sinuzitei. Este interzis în timpul sarcinii.

* Hreanul.

Un remediu puternic pentru îmbunătățirea secreției glandelor digestive. Acesta are un efect diuretic pronunțat – este utilizat pentru a trata inflamația canalelor urinare, nefrolitiaza, cistita, reumatismul și guta. Cataplasmele din hrean proaspăt sînt folosite împotriva degerăturilor, nevralgiilor faciale și reumatismului articulațiilor.

* Ghimbirul.

Combate greața de orice origine. Elimină accesele de migrenă și artrită, stimulează imunitatea. Este un medicament recunoscut pentru răceli și tuse. Restabilește forțele de apărare ale organismului. Japonezii cred că ghimbirul are efect antihelmintic.

* Șofranul.

Contribuie la secreția serotoninei – un hormon al bucuriei, de aceea are un efect psihotrop, ameliorînd durerea și depresia. Îmbunătățește digestia, curăță limfa, ficatul și rinichii, ameliorează crampele, elimină stagnarea de sînge în vase, îmbunătățește tenul și crește potența.

* Scorțișoara.

Utilizarea zilnică a unei lingurițe de scorțișoară reduce nivelul de zahăr și colesterolul "dăunător" din sînge, normalizează tensiunea arterială. Are proprietăți antimicrobiene, ajută la menținerea mai îndelungată a alimentelor în condiții casnice.

* Cuișoarele.

Uleiul esențial de cuișoare este cel mai puternic antiseptic. În perioada epidemiilor cu IACRS, se recomandă folosirea acesteia pentru aromaterapie. Cuișoarele au un efect anestezic în cazul durerii de dinți, facilitează respirația în cazul bolilor respiratorii.

Principalul avantaj al condimentelor este conținutul lor ridicat de antioxidanți. Aceste substanțe pot slăbi acțiunea distructivă a radicalilor liberi, ce cauzează stresul oxidativ în organism, responsabil de multe necazuri – apariția ridurilor pe piele înainte de apariția unor boli grave – cancer, diabet și boli de inimă. O boaghe de mirodenii conține mai mulți antioxidanți decît un pahar de fructe de pădure.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?