Coronavirus stiri: 8214
Obiectiv european stiri: 316
Criza energetică stiri: 932

Lansare „istorică” a unei rachete NASA de la o bază spaţială din nordul Australiei

29 iun. 00:00   Diverse
2110

Prima lansare spaţială realizată de NASA de la o bază comercială situată în afara Statelor Unite a avut loc duminică seară din nordul Australiei, marcînd un moment „istoric” pentru industria spaţială din această ţară.

Este prima lansare dintr-o serie de trei zboruri preconizate să se desfăşoare de la centrul spaţial din Arnhem, situat în nordul Australiei. Racheta, care transportă un telescop de mici dimensiuni asemănător unui „mini Hubble”, a fost lansată pînă la o altitudine de 350 de kilometri.

Este un moment istoric pentru compania noastră în primul rînd, dar totodată istoric pentru Australia”, a declarat pentru AFP, înainte de lansare, directorul executiv al Equatorial Launch Australia, Michael Jones.

Michael Jones a salutat șansa de a colabora cu NASA

Compania lui deţine şi exploatează baza de lansare situată în nordul extrem al Australiei. Michael Jones a descris lansarea de duminică drept „ieşirea la lumină” a industriei spaţiale australiene şi a salutat şansa de a colabora cu NASA.

După mai multe întîrzieri cauzate de ploaie şi de vînt, racheta-sondă suborbitală a fost lansată cu succes şi are misiunea de a studia razele X emise de stelele Alpha Centauri A şi B, care formează împreună o stea binară.

Ce va face racheta


După atingerea punctul de apogeu, dispozitivele rachetei urmează să colecteze date despre sistemul binar, după care va reveni pe Terra cu ajutorul unei paraşute.

Potrivit NASA, această lansare oferă o perspectivă unică asupra altor sisteme solare, precum şi noi oportunităţi pentru oamenii de ştiinţă.

sîntem nerăbdători să putem lansa misiuni ştiinţifice importante din emisfera sudică şi să observăm obiective pe care nu le putem vedea din Statele Unite”, a declarat Nicky Fox, directoarea departamentului de heliofizică din cadrul NASA, cu prilejul prezentării acestei misiuni la Washington.

Ani întregi de eforturi pentru a putea lansa racheta

Michael Jones a explicat că locul inedit de lansare a complicat pregătirile: racheta a trebuit transportată din oraşul Darwin pînă la baza de lansare - o călătorie de 28 de ore - şi a fost nevoie de ani întregi de eforturi pentru obţinerea tuturor autorizaţiilor oficiale.

Următoarea lansare este prevăzută pentru data de 4 iulie, ceea ce o oferă doar un scurt răgaz echipei - cît să „ne curăţăm, să ne odihnim o zi, apoi să ne punem din nou pe treabă”, a mai spus Michael Jones.

Aceasta a fost prima rachetă lansată de NASA din Australia după anul 1995, cînd agenţia spaţială americană a lansat un dispozitiv spaţial de la baza militară Royal Australian Air Force Woomera Range Complex, situată în sudul Australiei. Prim-ministrul australian Anthony Albanese a salutat începutul „unei noi ere” pentru industria spaţială a ţării sale.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав