X 
Puterea stiri: 7441
Criza energetică stiri: 1120

Lacrimi de bucurie: cîinii pot trăi emoții pozitive puternice

25 aug. 23:30   Diverse
1338 0

Medicii veterinari japonezi de la Universitatea Azabu au descoperit că producția de lacrimi la cîini crește atunci cînd aceștia trăiesc emoții pozitive, cum ar fi atunci cînd se întîlnesc cu stăpînul lor după o lungă despărțire, relatează Noi.md cu referire la esp.md.

Cercetătorii au observat pentru prima dată lacrimi în ochii unui cîine care hrănea cățeluși. În urma celor văzute, oamenii de știință au avansat teoria că acest proces este legat de hormonul oxitocină și de manifestarea emoțiilor pozitive.

Studii anterioare au constatat că oxitocina este eliberată atît la cîini, cît și la stăpînii lor în timpul comunicării. Oamenii de știință au realizat, de asemenea, un experiment în care au observat un cîine care se întîlnea cu stăpînul său. În timpul experimentului, medicii veterinari au măsurat volumul lichidului lacrimal înainte și după ce s-au întîlnit cu proprietarul animalului. S-a dovedit că volumul lacrimilor creștea de fapt atunci cînd cîinele întîlnea o persoană cunoscută și nu se schimba atunci cînd vedea un străin. Cercetătorii au decis să crească nivelul de oxitocină al cîinilor, iar acest lucru a dus, de asemenea, la apariția lacrimilor.

Cercetătorii au realizat și un al treilea experiment în care au cerut oamenilor să evalueze imagini cu cîini cu și fără lacrimi în ochi. Fotografiile cu lacrimi au stîrnit un răspuns mai mare din partea oamenilor. Potrivit oamenilor de știință, lacrimile ajută la stabilirea unei legături mai puternice între oameni și cîini.

În viitor, echipa dorește să testeze dacă animalele manifestă emoții similare atunci cînd își întîlnesc rudele și dacă plîng atunci cînd trăiesc emoții negative.


Lucrarea cercetătorilor este publicată în revista Current Biology.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав