X 

La Dunkerque, Macron a fost întîmpinat de un protest cu cratițe goale

12 mai. 16:15   Diverse
1246 0

Cîteva zeci de protestatari s-au adunat la Dunkerque, în nordul Franței, înaintea vizitei președintelui francez Emmanuel Macron, a anunțat postul de radio Franceinfo.

În pofida ploii, cîteva zeci de persoane care protestează împotriva reformei pensiilor îl "întîmpină" pe președintele aflat în vizită în scopul reindustrializării țării, potrivit ria.ru.

Cei adunați în spatele barierelor de poliție în fața prefecturii din oraș fredonează și bat în cratițe cu linguri. Numeroși ofițeri de poliție sînt la datorie la fața locului.

Apelul la protest a fost publicat de filialele regionale ale sindicatelor Confederația Generală a Muncii (CGT) și Confederația Democratică Franceză a Muncii (CFDT).

Se menționează că în ziua vizitei președintelui, care urmează să viziteze ulterior uzina Aluminium Dunkerque, 1,5 mii de polițiști asigură ordinea în oraș.


De la adoptarea reformei pensiilor, la 14 aprilie, toate vizitele președintelui și ale miniștrilor francezi au fost însoțite de proteste și de "marșuri ale cratițelor goale". Prefecții departamentelor vizitate de Macron au emis decrete care interzic manifestațiile, dar francezii au ieșit totuși să protesteze. Ulterior, Ministerul francez de Interne a trimis un decret prefecților din toate departamentele țării prin care a condamnat interdicțiile și restricțiile privind demonstrațiile din timpul vizitelor președintelui în regiuni. Scrisoarea adresată prefecților departamentelor semnala "abuzul de procedură" pentru asigurarea securității în perioada premergătoare vizitelor la nivel înalt, deoarece măsurile introduse "nu au fost justificate de existența unei amenințări teroriste".

La 14 aprilie, Consiliul Constituțional al Franței a aprobat un articol-cheie dintr-un proiect de lege privind reforma sistemului de pensii, care prevede creșterea treptată a vîrstei de pensionare din țară de la 62 la 64 de ani pînă în 2030. Macron a semnat legea în aceeași zi, iar documentul a fost publicat în jurnalul oficial. Reforma pensiilor a declanșat un val de proteste în întreaga Franță, cu ciocniri între manifestanți și polițiști, pogromuri, revolte și rețineri.

Următorul protest este programat de sindicate pentru data de 6 iunie.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?