X 

Kosovo și Serbia au ajuns la un acord în disputa asupra plăcuțelor de înmatriculare

24 noi. 2022,, 13:15   Diverse
1852 0

Kosovo și Serbia, mediate de UE, au reușit să evite o escaladare a disputei privind plăcuțele de înmatriculare.

Declarația corespunzătoare, potrivit „Adevărului European”, a fost făcută de Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă și Securitate Josep Borrell.

„Acord încheiat!

Sînt foarte încîntat să raportez că principalii negociatori dintre Kosovo și Serbia, mediați de UE, au convenit asupra măsurilor pentru a evita escaladarea ulterioară și pentru a se concentra pe deplin pe propunerea de normalizare a relațiilor dintre țări”, a scris Borrell pe Twitter.

Potrivit acestuia, Serbia va înceta eliberarea plăcuțelor de înmatriculare cu numele orașelor din Kosovo, iar Kosovo va opri alte acțiuni legate de reînmatricularea vehiculelor.


După cum a menționat Borrell, părțile ar trebui să discute următorii pași în zilele următoare.

Disputa asupra plăcuței de înmatriculare a alimentat tensiuni timp de aproape doi ani între Serbia și fosta sa provincie, care și-a declarat independența în 2008 și găzduiește o minoritate sîrbă din nord, susținută de Belgrad.

Aproximativ 50.000 de etnici sîrbi care trăiesc acolo refuză să recunoască autoritatea Pristinei și încă se consideră parte a Serbiei. Belgradul a declarat că nu va recunoaște niciodată independența Kosovo.

Sute de polițiști, judecători, procurori și alți funcționari publici minoritari sîrbi au renunțat la locul de muncă la începutul acestei luni, după ce Pristina a decis că sîrbii locali trebuie să înlocuiască în sfîrșit plăcuțele de înmatriculare ale guvernului sîrb kosovar fideli Belgradului cu plăcuțele de înmatriculare din Kosovo.

Anterior, poliția din Kosovo a declarat că amenzile ar trebui să înceapă marți de la ora locală 08:00. Cu toate acestea, la cererea Statelor Unite, această decizie a fost amînată cu 48 de ore.

De menționat că Statele Unite au salutat acordul încheiat între Serbia și Kosovo cu privire la plăcuțele de înmatriculare.

„Statele Unite salută acordul la care s-a ajuns între Kosovo și Serbia privind măsurile pentru a evita escaladarea în continuare a tensiunilor. De asemenea, salutăm acordul celor două țări de a se concentra pe deplin și urgent pe normalizarea relațiilor sub auspiciile dialogului condus de UE. Susținem dialogul mediat de UE ca cea mai bună modalitate de a avansa viitorul european al Serbiei și Kosovo”, a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Se subliniază că Statele Unite salută decizia părților de a pune interesele propriilor popoare pe primul loc în luarea deciziilor și de a lua măsuri pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a cetățenilor lor.

"Ambele părți au făcut astăzi un pas uriaș înainte, cu asistența UE, spre aducerea păcii și stabilității în întreaga regiune. Statele Unite salută discuțiile constructive și încurajează progrese suplimentare către normalizarea relațiilor", se arată în document.

De menționat că Moldova nu recunoaște independența Kosovo.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?