Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 965

Justiţia britanică a decis extrădarea lui Julian Assange în SUA, unde va fi judecat pentru spionaj

21 apr. 00:30   Diverse
1583

Justiţia britanică a autorizat în mod oficial extrădarea în SUA a lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks. Autorităţile americane vor să-l judece pe Assange pentru spionaj, informează Noi.md cu referire la digi24.ro.

Tribunalul Westminster Magistrates de la Londra a emis în mod oficial o ordonanţă de extrădare a lui Assange şi revine acum ministrului de interne Priti Patel să o aprobe, deşi avocaţii apărării mai pot încă să facă apel la Înalta Curte.

Prins într-o îndelungată saga judiciară, australianul este căutat de justiţia americană care vrea să-l judece pentru difuzarea, începând din 2010, a peste 700.000 de documente clasificate cu privire la activităţile militare şi diplomatice ale Statelor Unite, mai ales în Irak şi Afganistan, conform Agerpres.

În 2010 și 2011, WikiLeaks a publicat mii de documente militare și diplomatice clasificate despre războaiele din Afganistan și Irak. Procurorii americani au spus că dezvăluirile au pus în pericol viețile a sute de oameni și că Assange era conștient de acest lucru.

Urmărit în temeiul unei legi împotriva spionajului, el riscă 175 de ani de închisoare, într-un caz denunţat de organizaţii de apărare a drepturilor omului drept un grav atac împotriva libertăţii presei.

Pe 14 martie, Julian Assange a văzut dispărând una din ultimele sale speranţe de a evita extrădarea, odată cu refuzul Curţii Supreme britanice de a-i examina recursul.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав