X 

Iulie a devenit cea mai fierbinte lună din istoria omenirii

28 iul. 12:00   Diverse
2013 0

Iulie 2023 a fost cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată, au constatat oamenii de știință din Leipzig. Temperatura medie globală a depășit nivelurile preindustriale cu 1,5°C.

Iulie 2023 a fost cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată, relatează euronews.

O analiză realizată de climatologul Carsten Hausstein, de la Universitatea din Leipzig, a arătat că temperatura medie globală din această lună a depășit cu 1,5°C nivelurile preindustriale. Iată doar cîteva dintre cifrele acestei luni: 52,9°C în China, 48,2°C în Sardinia, 39,6°C noaptea în Algeria, iar temperatura mării în Florida a crescut la 37,2°C.

În acest an, temperaturile globale au fost peste medie în fiecare lună din ianuarie.

Au atins un maxim în luna iulie. Acest nou record istoric este punctul culminant al valurilor de căldură pe care le-am văzut atît pe uscat, cît și în oceane.


"Tot acest aer cald suplimentar și apele calde de suprafață se alimentează reciproc. Asistăm la temperaturi record, mai ridicate ca niciodată", remarcă

Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al UE.

Anul 2023 este atît de cald și din cauza fenomenului El Niño, deși este încă prea devreme pentru el.

"Nu este încă El Niño. Așa că este de așteptat ca, odată cu El Niño care se dezvoltă acum, să avem parte de temperaturi mai ridicate în viitor. Este de așteptat ca în 2024 temperaturile să fie chiar mai ridicate", a adăugat climatologul.

Precedentul record de căldură a fost stabilit în iulie 2019: atunci, temperatura medie globală a fost cu 0,2°C mai mică decît în prezent.

Motivul pentru această schimbare este arderea combustibililor fosili și alte activități umane.

Chiar dacă liderii mondiali de la summiturile G20 și COP28 reușesc să reducă emisiile de CO2 și metan în atmosferă, căldura și condițiile meteorologice extreme cu care ne confruntăm acum vor rămîne cu noi timp de decenii.

Trebuie amintit faptul că în ultima perioadă, Moldova se confruntă cu temperaturi ridicate. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat un cod "galben" de temperaturi pe întreg teritoriul țării. Potrivit meteorologilor, temperatura maximă a aerului a atins valori de la +36 pînă la +39°C. Mulți cetățeni ajung la spitale cu plîngeri de rău.

Trebuie remarcat faptul că săptămîna trecută 15 cetățeni au avut nevoie de ajutorul medicilor de la ambulanță. Unsprezece dintre ei au făcut insolație și patru au suferit stări de leșin.

Una dintre principalele cauze ale insolației este expunerea prelungită la soare. Potrivit experților, consumul de alcool și deshidratarea pot provoca insolație chiar și în cazul unei expuneri moderate la soare.

În acest caz, medicii recomandă să stați într-o cameră răcoroasă timp de cel puțin 30 de minute și să beți multe lichide. Dacă ignorați aceste recomandări și continuați să stați la soare, puteți face insolație.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?