Preşedintele stiri: 3603

Italia slăbește sancţiunile pentru evaziunea fiscală

20 mar. 23:30   Diverse
1628 0

Guvernul italian condus de Giorgia Meloni a aprobat o lege privind reducerea impozitelor pe veniturile personale şi pe profit şi, în acelaşi timp, au fost diminuate sancţiunile pentru evazioniştii care acceptă să plătească sumele restante, potrivit agerpres.ro.

Inițiativa "este menită să simplifice şi să reducă povara fiscală, încurajînd investiţiile şi angajările", se arată într-un comunicat al Trezoreriei.

Conform proiectului de lege, Executivul intenţionează să elimine riscul condamnării penale pentru cei care ajung la un acord cu autorităţile şi sunt recuperate plăţile neefectuate.

Evaziunea fiscală este o problemă cronică în Italia, costînd bugetul de stat aproximativ 90 miliarde de euro în fiecare an, conform celor mai recente date ale Trezoreriei.

În planul de redresare post-pandemie, Italia a promis Comisiei Europene să reducă aşa numitul "decalaj fiscal" - diferenţa dintre valoarea taxei pe care, teoretic, ar trebui să o colecteze Fiscul şi suma care a fost colectată de fapt - şi să recupereze aproximativ 7-8 miliarde de euro în 2024, comparativ cu 2019.


În încercarea de a revizui sistemul fiscal, legea este menită să reducă actualele tranşe de impozitare a veniturilor de la patru la trei în următorii doi ani, obiectivul final fiind realizarea unei cote unice de impozitare, a informat Trezoreria.

Actualul sistem de impozitare, numit IRPEF, prevede un impozit de minimum 23% la un venit anual de pînă la 15.000 euro, pînă la un impozit de 43% la un venit anual de peste 50.000 euro.

Pentru evitarea problemelor legate de colectarea taxelor la buget, Trezoreria intenţionează să finanţeze parţial legea reducînd şi simplificînd actualele 600 de metode prin care persoanele fizice şi juridice pot deduce diverse tipuri de cheltuieli din impozitele lor.

Aşa-numitele "cheltuieli fiscale" privează statul de venituri de 165 miliarde de euro în fiecare an, se arată într-un document separat al Trezoreriei.

În plus, Guvernul vrea să împartă în două actuala rată de 24% a impozitului pe profit, introducînd un nivel de impozitare de 15% pentru a-i recompensa pe antreprenorii care creează locuri de muncă şi investesc în inovaţie, pentru sporirea productivităţii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий