Italia interzice telefoanele mobile la școală

21 dec. 2022,, 19:30   Diverse
1794 0

O circulară, semnată de ministrul Educației Giuseppe Valditara, a fost distribuită către școli, care conține indicații privind utilizarea telefoanelor mobile și a dispozitivelor electronice similare în sălile de clasă, potrivit La Stampa, citat de Rador.

„Este un element de distragere a atenției proprii și a celorlalți și o lipsă de respect față de profesori, pentru care prioritară este restituirea autorității”, afirmă ministrul Valditara.

Circulara nu introduce sancțiuni disciplinare. Utilizarea telefoanelor mobile și a altor dispozitive electronice poate fi permisă în scopuri didactice.

Interdicția folosirii telefoanelor mobile în timpul orelor este confirmată, așadar, în circulara ministerială, „întrucît este un element de distragere a propriei atenții și a altora și o lipsă de respect față de profesori”, așa cum este deja stabilit de Statutul elevelor și elevilor din 1998 și de circulara ministerială nr. 30 din 2007. „Interesul elevilor și studenților, pe care trebuie să-l protejăm, este să stea în clasă pentru a învăța” – spune ministrul Giuseppe Valditara.

Telefonul distrage atenția elevilor, nu le permite să urmărează lecțiile în mod profitabil și este, de asemenea, o lipsă de respect față de figura profesorului, pentru care prioritară este restituirea autorităţii. Interesul comun pe care intenționez să-l urmăresc este cel al unei școli serioase, care prioritizează din nou învățarea și angajamentul”.

Un sondaj recent al Comisiei a VII-a a Senatului a scos în evidență și efectele nocive pe care utilizarea neglijentă a dispozitivelor electronice le poate avea asupra concentrării, memoriei și spiritului critic al tinerilor.

Școala trebuie să fie locul în care talentele și creativitatea tinerilor să fie scoase în evidență, nu anulate de abuzurile repetate în folosirea telefoanelor mobile. „Circulara nu introduce sancțiuni disciplinare, facem apel la simțul responsabilității. De asemenea, invităm școlile să asigure respectarea normelor în vigoare și să promoveze, dacă este cazul, completări mai stricte la regulamente și pacte de coresponsabilitate educațională, pentru a împiedica efectiv utilizarea necorespunzătoare a acestor dispozitive”.

Utilizarea telefoanelor mobile și a altor dispozitive electronice poate fi evident permisă, la autorizația profesorului, și prin respectarea regulamentelor școlii, în scopuri educaționale, incluzive și de formare, și în sfera obiectivelor Planului Național de Şcoală Digitală (PNSD) și de „cetățenie digitală”.

Riscurile pentru sănătatea copiilor care pot decurge din folosirea continuă a telefoanelor mobile sînt evidențiate în raportul final, distribuit ca atașament la circulară, al anchetei de constatare realizată în legislatura trecută de Comisia a VII-a a Senatului: „Impactul tehnologiei digitale asupra elevilor, cu referire specială la procesele de învățare”.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий