Coronavirus stiri: 8125
Obiectiv european stiri: 322
Criza energetică stiri: 900

Italia declară stare de urgență în cinci regiuni

5 iul. 11:31   Diverse
1643

Italia a declarat stare de urgență în cinci regiuni din nordul țării din cauza celei mai grave secete din ultimii 70 de ani, transmite euronews.com.

Starea de urgență se aplică în regiunile Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardia, Piemont și Veneto, a precizat guvernul italian într-un comunicat. În urma acestei măsuri aprobate de Consiliul de Miniștri, 36,5 milioane de euro vor fi alocate pentru a face față secetei.

În valea rîului Po, unde se produc aproximativ 40% din produsele alimentare ale țării, inclusiv grîu, nu a mai avut parte de precipitații de aproximativ patru luni. Rîul, cel mai lung din Italia, se află cu șapte metri sub nivelul mediu.

Starea de urgență are ca scop acordarea de mijloace și puteri extraordinare pentru a asigura punerea în aplicare a intervențiilor urgente necesare pentru a garanta siguranța publică, repararea pagubelor provocate bunurilor publice și private și condițiile normale de viață ale populației.

Potrivit celui mai mare sindicat agricol al țării, Coldiretti, seceta amenință peste 30% din producția agricolă națională și jumătate din efectivele de animale din Valea rîului Po.


Lacurile Maggiore și Garda au niveluri de apă mai scăzute decît cele normale pentru această perioadă a anului, în timp ce, mai la sud, nivelul rîului Tibru, care traversează Roma, a scăzut și el.

O altă consecință a secetei este că producția de energie hidroelectrică a scăzut brusc, deși instalațiile hidroelectrice, situate în cea mai mare parte în regiunile muntoase din nordul Italiei, produc aproape 20% din energia țării.

Anunțul vine la o zi după ce cel puțin șapte persoane au murit în urma prăbușirii unui ghețar din Alpii italieni, fenomen care ar fi legat de încălzirea globală, potrivit premierului Mario Draghi.

Mai mult de o sută de municipalități din nordul Italiei au fost obligate să adopte măsuri de economisire a apei. Verona, un oraș cu un sfert de milion de locuitori, și Pisa li s-au alăturat recent.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав