Cazul Șor stiri: 594

Israelul sărbătorește 75 de ani de independență

26 apr. 12:30   Diverse
2322 0

Israelul sărbătorește cea de-a 75-a aniversare a declarației de independență a statului evreu.

Festivitățile prilejuite de împlinirea a 75 de ani de la declarația de independență a statului evreu au început marți seară în tot Israelul. Ceremonia principală are loc la Ierusalim și va fi transmisă simultan pe toate marile canale de televiziune israeliene.

Principala sărbătoare publică din Israel este celebrată pe data de 5 a lunii Iyar din calendarul evreiesc, în care zilele sînt numărate de la apusul soarelui la apusul soarelui. În acest an, sărbătoarea are loc din seara zilei de 25 aprilie pînă în seara zilei de 26 aprilie.

Ceremonia a început după apusul soarelui pe Muntele Herzl din Ierusalim. Acolo a fost arborat drapelul statului evreu, care a fost coborît cu ocazia Zilei de comemorare a celor căzuți în războaiele pentru Israel și a victimelor terorii, care a avut loc între 24 și 25 aprilie, imediat înaintea Zilei Independenței.
Celebrările cu ocazia celei de-a 75-a Zile a Independenței vor continua în Israel pînă miercuri seara. Parade aeriene ale forțelor aeriene vor avea loc deasupra multor orașe ale țării în cursul zilei. Sărbătoarea este, de asemenea, privită de israelieni ca o zi de divertisment în masă, de festivități și de întîlniri cu familia și prietenii în mediul rural.

Independența statului Israel a fost proclamată la 14 mai 1948 (5 Iyar 5708 în calendarul evreiesc), cu opt ore înainte de încheierea mandatului britanic asupra Palestinei. Textul Declarației de Independență a fost citit la Tel Aviv de David Ben-Gurion, care a devenit primul prim-ministru al țării nou formate. Unsprezece minute mai tîrziu, independența de facto a Israelului a fost recunoscută de președintele american Harry Truman, iar primul stat care a recunoscut suveranitatea statului evreu de jure a fost Uniunea Sovietică, trei zile mai tîrziu.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?