Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1145

Israelul continuă să bombardeze Fâșia Gaza

6 aug. 11:14   Diverse
1556 0

Forţele israeliene au continuat să bombardeze Fîşia Gaza, iar gruparea armată Jihad Islamic să tragă rachete spre statul evreu la primele ore ale zilei de sîmbătă, cel mai grav acces de violenţă locală de la un scurt război de anul trecut.

Armata israeliană estimase că a ucis 15 luptători ai Jihadului Islamic în loviturile sale care au început vineri după-amiază, vizînd în special locuri de fabricare a armelor, potrivit acesteia. Ministerul Sănătăţii de la Gaza a raportat zece morţi, "printre care o fetiţă de cinci ani", şi 79 de răniţi.

Forţele israeliene au continuat să bombardeze Fîşia Gaza, iar gruparea armată Jihad Islamic să tragă rachete spre statul evreu

ACTUALIZARE 7:15 Forţele israeliene au continuat să bombardeze Fîşia Gaza, iar gruparea armată Jihad Islamic să tragă rachete spre statul evreu la primele ore ale zilei de sîmbătă. La ora locală 04.30 (01.30 GMT), alertele la raidurile aeriene şi loviturile israeliene s-au diminuat, cel puţin temporar.

Înainte de această ultimă secvenţă nocturnă, armata israeliană estimase că a ucis 15 luptători ai Jihadului Islamic în loviturile sale care au început vineri după-amiază, vizînd în special locuri de fabricare a armelor, potrivit acesteia. Ministerul Sănătăţii de la Gaza a raportat zece morţi, "printre care o fetiţă de cinci ani", şi 79 de răniţi.

Brigăzile Al-Quds, aripa armată a Jihadului Islamic, au spus că au lansat vineri "peste 100 de rachete" spre teritoriul israelian ca "prim răspuns" la atacurile israeliene care l-au ucis unul dintre liderii grupării, Taysir al-Jabari.

În Israel, sirenele de alarmă continuă să sune în localităţile din sud, dar nu au fost identificate victime sau pagube în urma tirului de rachete, a informat armata.

Acesta a raportat 70 de proiectile trase dinspre Fîşia Gaza, dintre care 11 au aterizat în interiorul enclavei palestiniene aflate sub blocada israeliană.

Restul rachetelor au fost interceptate de scutul antirachetă israelian sau au căzut în zone nelocuite din Israel.

Egiptul ar putea primi sîmbătă o delegaţie a Jihadului Islamic pentru mediere

ACTUALIZARE 7:10 Egiptul, un intermediar istoric între Israel şi grupurile armate din Fîşia Gaza, depune eforturi să stabilească o mediere şi ar putea primi sîmbătă o delegaţie a Jihadului Islamic, au indicat pentru AFP responsabili egipteni la Gaza. Diplomaţia egipteană anunţase anterior că poartă discuţii "susţinute pentru a calma situaţia şi a salva vieţile şi bunurile".

Statul evreu a prezentat aceste raiduri ca pe un "atac preventiv" împotriva Jihadului Islamic, la cîteva zile după arestarea unui lider al organizaţiei din Cisiordania ocupată care a stîrnit temeri de acţiuni ca represalii, a afirmat un purtător de cuvînt al armatei israeliene, Richard Hecht.

"Israelul a efectuat o operaţiune de antiterorism precisă împotriva unei ameninţări imediate", a declarat prim-ministrul israelian, Yair Lapid, la televiziune. "Jihadul Islamic este un mandatar iranian care vrea să distrugă statul Israel şi să omoare israelieni nevinovaţi. (...) Vom face tot ce este necesar pentru a ne apăra poporul", a adăugat el.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав