X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Cetățenii unei țări europene, la masă cu prințul lor

20 aug. 2019,, 01:30   Externe
2491 0

Micul principat Liechtenstein a celebrat a 300-a sa aniversare ca o insulă de pace şi prosperitate într-o lume agitată, un loc unde cetăţenii pot bea bere alături de monarhul lor, prinţul Hans-Adam II.

”Este un privilegiu pentru mine să pot face acest lucru”, a spus Johannes Allgaeuer, în vîrstă de 26 de ani, după ce a ciocnit o bere rece cu prinţul Hans-Adam II, la o petrecere organizată în grădină castelului acestuia, de unde se poate vedea de la înălţime capitala Vaduz.

Allgaeuer a notat că acest lucru nu este la fel de neobişnuit ca o întîlnire a unui american cu Donald Trump.

”Aici sîntem ca o mare familie. Ne vedem des unii cu alţii. Ne întîlnim des unii cu alţii”, a explicat acesta.

Sărbătoarea a fost specială pentru că a marcat aniversarea de 300 de ani a principalului care se află în munţii Alpi, între Elveţia şi Austria, şi este a şasea cea mai mică ţară din lume, cu o populaţie de circa 38.000 de oameni.


Unii locuitori au avut o problemă cu dinastia conducătoare cînd Hans-Adam, a cărui familie bogată deţine LGT Bank, a avertizat în 2003 că va abdica dacă supuşii său nu îi vor acorda puteri constituţionale mai mari într-un conflict legat de numirile în justiţie. Prinţul a cîştigat votul cu uşurinţă.

În prezent, majoritatea cetăţenilor susţin monarhia, a declarat Manfred Frick, de 39 de ani. ”Politicienii vin şi pleacă, dar dinastia princiară este pentru totdeauna”, a spus Frick.

Prinţul Alois, conducătorul în exerciţiu al statului şi moştenitor al tronului, în vîrstă de 51 de ani, a adoptat un ton similar în discursul susţinut în faţa compatrioţilor săi.

”Ţara noastră este printre cele mai sigure locuri din lume. Domnia legii este ferm stabilită. Cu greu poate fi întîlnită o ţară unde un cetăţean are atît de mult de spus în politică. Avem cel mai ridicat standard de viaţă din lume”, a spus prinţul, care a subliniat că în urmă cu 300 de ani ţara era săracă.

Limba oficială este germana, deşi locuitorii vorbesc în majoritate un dialect alpin. Moneda este francul elveţian, iar patru din cinci locuitori este romano-catolic.

Alături de Norvegia, Islanda şi Elveţia, Liechtenstein face parte din Asociaţia Europeană pentru Comerţ Liber, a ţărilor care fac parte din piaţa unică fără să fie membre ale Uniunii Europene.

Cel mai mare angajator este Hilti, compania care produce unelte electrice. Economia este susţinută de serviciile financiare şi a devenit un hub al criptomonedelor.

Alois, absolvent al academiei militare Sandhurst din Marea Britanie, este fiul lui Hans-Adam şi nepot al lui Franz Josef II, care a mutat familia de la Viena în 1938, pe un teritoriu cumpărat de o strămoş al său penru a obţine un loc în consiliul princiar al Sfîntului Imperiu Roman.

Dreptul de veto al prinţului face din această monarhie una dintre puţinele în Europa cu autoritate politică, cu toate că locuitorii au dreptul să organizeze un referendum pentru retragerea încrederii în prinţ, dacă cel puţin 1.500 de cetăţeni susţin ideea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?