X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Inteligența artificială va finaliza simfonia lui Beethoven

17 dec. 2019,, 22:30   Externe
2860 0

În 1827 compozitorul Ludwig van Beethoven a murit lăsînd doar cîteva note și niște schițe dintr-o a zecea simfonie, insuficient pentru o interpretare măcar parțială, iar cum ar fi sunat simfonia neterminată nimeni nu are o idee precisă. Însă un grup de muzicologi și informaticieni au creat un program care urmează să ”creeze” o variantă completă a simfoniei, transmite RTBF.

Rezultatul final va avea premiera mondială pe 28 aprilie 2020 la Bonn, în cadrul festivităților care vor marca 250 de ani de la nașterea marelui muzician.

În ultimii ani de viață, van Beethoven a început să lucreze în paralel la simfoniile a IX-a și a X-a, dar a abandonat-o pe aceasta din urmă într-un stadiu abia schițat, cu doar cîteva note trecute efectiv pe portativ.

Un grup de informaticieni și muzicologi au creat un program capabil de învățare căruia i s-au livrat toate operele compozitorului pe care să le analizeze. Pe baza acestei analize, computerul poate genera partitura pe care Beethoven nu a mai apucat să o compună.


Proiectul este finanțat de Deutsche Telekom, companie cu sediul central la Bonn, orașul natal al compozitorului. Compania vrea ca prin acest proiect să-l omagieze pe Beethove, dar și să-și dezvolte propriile tehnologii de recunoaștere vocală.

Pe baza puținelor note rămase de la Beethoven, computerul a generat cîteva pasaje dintr-o virtuală Simfonie a X-a, însă primele rezultate au fost socotite prea mecanice și repetitive. Încercările mai recente au fost apreciate ca fiind mai concludente.

Christine Siegert, directoare a Fondului arhivistic de la Casa Beethhoven: „Opera lui Beethoven nu poate fi denaturată de o asemenea inițiativă, în măsura în care ce este creat nu face parte, în mod evident, din operă, iar fragmentele Simfoniei a X-a nu pot fi decît piste de lucru limitate”.

Siegert susține că van Beethoven nu ar fi respins acest gen de inițiative deoarece era socotit un vizionare la vremea lui. De altfel, el a compus piese pentru panharmonicon, un instrument asemănător cu orga creat la începutul secolului XIX ce reproducea sunetele emise de circa 40 de instrumente de suflat și percuție.

Scepticism provocat de încercările anterioare

Alți specialiști sînt mai rezervați față de proiect. ”Am ascultat un scurt extras și nu seamănă deloc cu o reconstrucție convingătoare a ceea ce ar fi vrut să facă Beethoven”, a spus compozitorul și muzicologul britanic Barry Cooper. Acesta susține că există riscul deformării intențiilor lui Beethoven, în condițiile în care materialul lăsat de acesta este foarte redus.

Au mai existat proiecte similare care vizau opere neterminate compuse de Bach, Schubert și Mahler, iar rezultatel au fost contestate.

La începutul acestui an, un asemenea proiect, finanțat de o altă companie importantă din telecomunicații, Huawei, a avut ca scop finalizarea Simfoniei a VIII-a a lui Schubert. Rezultatul produs de un computer a fost interpretat public London Session Orchestra. Criticii au socotit rezultatul un fiasco ce semăna mai mult cu coloana sonoră a unui film american decît cu stilul compozitorului austriac.

Eșecul a fost cu atît mai ”grandios”, cu cît din simfonia lui Schubert nu a trebuit ”creată” decît o singură parte, două fiind complete, iar a treia în stadiu de fragment, suficient însă pentru intepretări ale orchestrelor, fără partea a patra.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?