Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Insula din Grecia aflată sub amenințarea unei erupții vulcanice devastatoare

27 apr. 2023,, 22:00   Externe
2893 0

Fiecare parte a insulei Santorini amintește de trecutul vulcanic violent al zonei, de la peisajele selenare, plajele negre și roșii, pînă la pietricelele făcute din lavă solidificată.

Oamenii de știință avertizează că o erupție a vulcanului Kolumbo ar putea provoca mari pagube, potrivit CNN.

Santorini face parte din Arcul vulcanic elen, unul dintre cele mai importante cîmpuri vulcanice din Europa, care a cunoscut peste 100 de erupții în ultimii 400.000 de ani. Cel mai activ vulcan subacvatic și potențial periculos din estul Mediteranei, Kolumbo, se află la opt kilometri nord-est de Santorini și face parte din același sistem vulcanic. Oamenii de știință știu că explozia Kolumbo ar putea provoca mari pagube. Insula este faimoasă pentru uluitoarea sa calderă în formă de semilună, din care jumătate este scufundată – ceea ce o face singura calderă scufundată din lume.

Aceasta a fost creată de una dintre cele mai mari erupții cunoscute în urmă cu aproximativ 3.600 de ani. Scufundat în Marea Egee, Kolumbo este liniștit de aproape 400 de ani, însă nu este un vulcan adormit. Ultima dată cînd a erupt, în 1650, a ucis 70 de persoane și a declanșat un tsunami de peste 12 metri.

Au fost înregistrate cutremure puternice și replici, precum și emisii de gaze toxice și fum. Explozia a fost atît de puternică, încît a distrus orașul antic Akrotiri din Santorini și a dat o lovitură fatală civilizației minoice, care se stabilise pe insulă la acea vreme.


Astăzi, Santorini, cunoscută și sub numele de Thira, este una dintre cele mai importante locații turistice din Grecia, cu vile și stațiuni luxoase, un loc perfect pentru îndrăgostiți.

O expediție oceanografică a fost trimisă la vulcan, iar monitorizarea s-a intensificat în ultimii 20 de ani. Una dintre cele mai mari nave de cercetare americane, nava de foraj de adîncime JOIDES Resolution, s-a deplasat în Santorini pentru prima sa misiune în Marea Mediterană între decembrie 2022 și februarie 2023.

Vasul, capabil să foreze la peste 8.000 de metri sub suprafața mării, a colectat sedimente neatinse anterior pentru a încerca să reconstituie istoria vulcanică în zonă. Rezultatele inițiale sunt așteptate în cursul acestui an și ar trebui să îi ajute pe oamenii de știință nu numai să prezică viitoarele erupții, ci și să dezvăluie comportamentul altor vulcani activi din întreaga lume care reprezintă o amenințare pentru milioanele de oameni care trăiesc în vecinătatea lor.

Legăturile dintre cutremure și vulcani sunt, de asemenea, studiate. Atunci cînd va erupe, Kolumbo ar putea produce o coloană de erupție de zeci de kilometri înălțime și este, de asemenea, susceptibil să declanșeze un tsunami. Creșterea activității în urmă cu aproximativ 10 ani a stîrnit îngrijorare, dar de atunci, aceasta s-a diminuat.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?