Ingredientele dăunătoare din cosmetice de care trebuie să te ferești

Ingredientele dăunătoare din cosmetice de care trebuie să te ferești

Oamenii din ziua de azi sînt din ce în ce mai preocupați de produsele de îngrijire pe care le folosesc, fiind totodată conștienți de faptul că substanțele chimice toxice pe care unele dintre acestea le pot conține vor ajunge direct în sînge atunci cînd sînt aplicate pe piele sau pe păr.


În medie, femeile folosesc zilnic pînă la 12 produse de îngrijire personală, iar bărbații 6, ceea ce înseamnă că multe persoane sînt expuse unui număr de pînă la 125 de substanțe chimice diferite într-o singură zi. Pielea este cel mai mare organ al corpului și absoarbe pînă la 60% dintre acestea, motiv pentru care este important să cunoaștem ingredientele din produsele pe care le folosim, mai ales că unele dintre ele au stîrnit numeroase controverse de-a lungul timpului.


1. Parabenii


Parabenii sînt folosiți la scară largă pe post de conservanți în multe produse cosmetice sau de igienă personală. „În cadrul unor teste de laborator pe animale și țesuturi s-a observat că aceștia pot produce dereglări endocrine, însă nu este clar dacă au același efect asupra ființelor umane. În orice caz, în UE este permisă doar utilizarea a 2 compuși din categoria parabenilor (metilparaben și etilparaben), un număr de 5 fiind interziși. Parabenii pot fi întîlniți în produse de machiaj, de spălare a corpului, deodorante, șampoane și produse de curățare a fetei, dar și în produse alimentare și farmaceutice”, explică Ana-Maria Vlad, dermatolog.


2. Ftalații


Ftalații sînt produse folosite pe scară largă în cosmetice (săpunuri, geluri de dus, fixativ, lac de unghii etc.), dar și în multe alte produse din plastic flexibil, gume de șters. „În cadrul testelor pe animale s-au constatat afectarea sistemului reproducător și apariția de tulburări endocrine, suficient cît să determine interzicerea a 5 compuși din categoria lor în Australia și 6 în Europa. Aceste efecte nu au fost evidențiate pe oameni momentan, efectul expunerii prelungite la cantități mici fiind necunoscut”, explică specialistul,


3. Formaldehidă și eliberatorii de formaldehidă


Aceștia reprezintă conservați care au un potențial iritant pentru ochi, piele nas, tractul respirator și pot provoca neoplazii în cazul expunerii la cantități mari. Pot provoca reacții alergice și dermatite de contact, dureri de cap, dureri articulare și toracice, oboseală sau amețeli. “Se găsesc în cantități mici în cosmetice, în special în produse pentru îndreptarea (relaxarea) chimică a părului și lacuri pentru unghii sau adezivi, fiind folosite mai ales în industria lemnului”, atenționează specialistul dermatolog.


4. Triclosanul


Triclosanul este un agent conservant și antibacterian folosit în antiperspirante, săpunuri antibacteriene și paste de dinți. „În studiile pe animale s-a demonstrat că influențează funcția tiroidiană și există suspiciuni în legătură cu efectul sau asupra sistemului endocrin și la oameni. De asemenea, este suspectat că selectează tulpini bacteriene rezistente la antibiotice. Deși este un agent antimicrobian foarte eficient, cea mai sigură variantă este folosirea unui săpun clasic, nebacterian”, recomandă specialistul dermatolog.


5. Filtrele UV


Unele filtre chimice din cremele de fotoprotecție (oxibenzona, octil-etoxicinamat OMC,  4-metilbenziliden camforat 4-MBC) sînt suspectate de producerea unor perturbări endocrine, de aceea în Europa nu sînt folosite în cremele de fotoprotecție.  “Cel mai frecvent folosite filtre chimice (Parsol 1789 sau Avobenzona, octocrilen, Mexoril (SX și XL, Tinosorb) sînt considerate sigure în concentratiile folosite. În orice caz, pentru maximă siguranță, în cazul cremelor solare pentru copii se folosesc mai mult filtre fizice (oxid de zinc și titan) care reflectă efectiv lumina”, explică doamna doctor Ana-Maria Vlad.


Așadar, deși este aproape imposibil să evităm fiecare substanță chimică potențial dăunătoare, putem limita cantitatea de toxine la care ne expunem corpul prin acordarea unei atenții deosebite alegerii produselor de îngrijire. O dietă sănătoasă, evitarea pe cît posibil a alimentelor procesate, consumul de apă filtrată și alegerea produselor care sînt certificate organic ne vor ajuta în evitarea efectelor acestor substanțe chimice controversate.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load