Incendii stiri: 559
Criza energetică stiri: 1684

Inflația în zona euro a scăzut în noiembrie pentru prima dată în ultimele 17 luni

1 dec. 2022,, 22:30   Diverse
1538 0

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a înregistrat o scădere peste aşteptări în luna noiembrie, aceasta fiind şi prima scădere a inflaţiei înregistrată de zona euro după luna iunie 2021, dar cu toate acestea a continuat să rămînă în zona de două cifre, transmite AFP.

Potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut pînă la 10% în luna noiembrie 2022, de la un nivel record de 10,6% înregistrat în luna octombrie, transmite digi24.ro.

Cifra anunţată de Eurostat este mai bună decît estimările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 10,4%. Scăderea inflaţiei în zona euro se explică mai ales prin faptul că preţurile la energie au înregistrat un avans de 34,9% în luna octombrie, semnificativ mai mic decît avansul de 41,5% înregistrat în luna octombrie.

În schimb, inflaţia preţurilor la alimente au continuat să accelereze, de la 13,1% în octombrie, pînă la 13,6% în noiembrie. De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămîne după ce sînt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a continuat să crească pînă la 6,6%, la 6,4% în octombrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În rîndul ţărilor din zona euro, cea mai ridicată inflaţie se înregistrează în ţările baltice, toate cu o creştere a preţurilor de peste 20%, în frunte fiind Letonia (21,7%), urmată de Estonia şi Lituania (ambele cu o inflaţie de 21,4%). La polul opus, cea mai mică creştere a preţurilor se înregistrează în Spania (6,6%) şi Franţa (7,3%).


Faptul că inflaţia a scăzut în luna noiembrie ar trebui să reducă presiunile la adresa Băncii Centrale Europene, care în acest an a fost nevoită să demareze cea mai rapidă majorare a dobînzilor de referinţă din istoria sa pentru a ţine sub control o inflaţie care este de cinci ori peste ţinta sa de 2%, notează Agerpres.

Cu toate acestea, preşedintele BCE, Christine Lagarde, a spus luni că ar fi "surprinsă" dacă vîrful de inflaţie a fost atins în octombrie, sugerînd că există riscul ca inflaţia să continue să crească în lunile următoare astfel că înăsprirea politicii monetare va continua. "Mi-ar plăcea să văd că inflaţia a culminat în octombrie dar cred că este mult prea multă incertitudine pentru a spune că aşa s-a întîmplat", a declarat preşedintele BCE cu ocazia unei audieri în Parlamentul European.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий