India a lansat o primă misiune de observare a Soarelui

3 sep. 00:00   Diverse
2174 0

India a lansat sîmbătă prima sa misiune de observare a Soarelui, la o săptămînă după ce aceasta devenise prima ţară din lume care a plasat cu succes un vehicul spaţial la polul sudic al Lunii, o regiune pînă acum neexplorată.

Sonda Aditya-L1, denumită după cuvîntul hindus atribuit Soarelui, a fost lansată la ora locală 11:50 (06:20 GMT) de la principalul centru spaţial al ţării, situat în Sriharikota, notează Noi.md cu referire la agerpres.ro.

"Lansarea a fost un succes, totul decurge normal", a anunţat un oficial al Organizaţiei Indiene de Cercetare Spaţială (ISRO) de la centrul de control al misiunii, în timp ce vehiculul spaţial se îndrepta spre partea superioară a atmosferei terestre.

Misiunea transportă instrumente ştiinţifice pentru a observa straturile exterioare ale Soarelui în timpul unei călătorii de patru luni.

Statele Unite şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) au plasat deja pe orbită vehicule spaţiale pentru a studia Soarele, începînd cu programul Pioneer al NASA din anii 1960, însă aceasta va fi o premieră pentru India.


Atît Japonia, cît şi China şi-au lansat propriile misiuni de observare a Soarelui de pe orbita Pămîntului.

Cu toate acestea, dacă va avea succes, cea mai recentă misiune a ISRO va fi prima plasată pe orbită în jurul Soarelui de către o naţiune asiatică.

"Aceasta este o misiune ambiţioasă pentru India", a declarat vineri astrofizicianul Somak Raychaudhury pentru NDTV.

Raychaudhury a declarat că sonda va studia ejecţiile de masă coronală, un fenomen periodic care implică descărcări enorme de plasmă şi energie magnetică din atmosfera Soarelui.Acestea sunt atît de puternice încît pot ajunge pe Pămînt şi perturba funcţionarea sateliţilor.

Aditya va ajuta la prezicerea acestor fenomene "şi va alerta pe toată lumea, astfel încît sateliţii să îşi poată întrerupe alimentarea", a adăugat astrofizicianul.

Aditya va parcurge 1,5 milioane de kilometri pentru a ajunge la destinaţie, ceea ce reprezintă totuşi doar un procent din imensa distanţă dintre Pămînt şi Soare.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?