X 

În Turcia a fost lansată o fabrică strategică

20 mar. 15:45   Diverse
2091 0

În nord-vestul Turciei, în provincia Balikesir, a fost deschisă o fabrică mare pentru producția de carbură de bor.

La ceremonia de deschidere a participat și președintele Recep Tayyip Erdogan, relatează canalul TV TRT.

"Aceasta este prima noastră și una dintre puținele astfel de fabrici din lume. Aceasta este o întreprindere strategică. Produsul care va fi fabricat aici poate fi găsit în toate domeniile: aviație, apărare, produse electrice, construcții. Fabrica va produce pînă la o mie de tone de carbură de bor pe an. Și acesta este un produs cu valoare adăugată ridicată", a spus Erdogan.
Pentru Turcia, această fabrică va deveni una dintre întreprinderile strategice din sectorul apărării, datorită faptului că carbura de bor este folosită pe scară largă pentru fabricarea de produse blindate.

Erdogan a subliniat că, în viitor, alte întreprinderi pentru producția minereului de bor vor fi reechipate și pentru producția de carbură.

În Turcia sînt concentrate pînă la 74% din rezervele mondiale de bor. Pînă în anii 1960, țara a exportat numai minereu de bor. Mai tîrziu, Turcia a început să producă acid boric, al cărui preț este de circa 10 ori mai mare decît al minereului și ajunge la 1-1,2 mii USD per tonă. La rîndul său, prețul pentru o tonă de carbură de bor poate ajunge la 45 de mii de dolari, iar plăcile blindate din acesta pot costa pînă la 300 de mii de dolari tona.


Borul este, de asemenea, utilizat în diferite industrii, inclusiv în sectorul nuclear, auto, industria textilă și electronică.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий