X 
Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 935

În Țara Galilor a fost găsit un drum roman care repetă calea constructorilor Stonehenge

10 iun. 00:30   Diverse
1871

Romanii antici au pătruns în Marea Britanie mai departe decît se credea în mod obișnuit. Arheologii au descoperit un drum pe care aceștia l-au construit în Îara Galilor, relatează Antiqvvs.

Drumul trecea prin dealurile Presley din Pembrokeshire. Se crede că același traseu a fost urmat de constructorii de la Stonehenge, care au purtat bolovanii albaștri obîinuîi la carieră pînă la cromlech.

Lungimea drumului era de aproximativ 11 kilometri, iar lăîimea în anumite locuri ajungea la cinci metri. Arheologii au ajuns la concluzia că crearea sa a necesitat munca simultană a „sute și sute” de oameni. Evident, acestea nu puteau fi decît unităîi de armată aflate sub comanda romanilor.
Drumul era perfect păstrat, fiind ascuns sub straturi de turbă. Cercetătorii au găsit, de asemenea, rămășiîe de benzi și diguri joase. Ei au remarcat că drumul merge drept, ocolind ușor dealurile, ceea ce este tipic infrastructurii romane.

Interesant este că dovezile existenîei acestui drum au fost păstrate în multe surse istorice. Curatorul muzeului de la Oxford, Edward Lewd, a vizitat locul în 1698 și a scris despre rămășiîele unui drum roman de-a lungul căruia se găsesc adesea monede imperiale.

Cercetătorii antichităîilor din secolele XVII-XIX au menîionat și acest obiect. Drumul a fost chiar marcat pe hartă, în secolul XIX. Dar apoi oamenii de știinîă au considerat aceasta o greșeală și au șters toate informaîiile. Drept urmare, arheologii moderni nu au bănuit de existenîa unui pavaj roman pînă de curînd. În opinia lor, drumul făcea legătura cu mai multe moșii romane situate în Îara Galilor și trecea și pe lîngă o mină de argint.


Anterior, arheologii au explorat vecinătatea Zidului lui Hadrian din Marea Britanie. Au descoperit rămășiîele a sute de așezări antice.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав