În premieră, peștii au reușit să treacă testul „oglinzii”

În premieră, peștii au reușit să treacă testul „oglinzii”

Este de remarcat faptul că numai oameni, maimuțele, delfinii, elefanții și unele specii de păsări au reușit să facă față acestui experiment în trecut.


Pentru prima dată peștii au reușit să treacă testul „oglinzii”, demonstrînd, astfel prezența de cunoaşteri incipiente. După cum se menţionează într-un articol din revista științifică PLoS Biology, cercetătorii japonezi de la Universitatea din Osaka au efectuat experimente pe curățători aurii în condiții de acvariu.


Esența experimentului prevedea plasarea subiectului de experiment într-o cameră cu oglindă, pe care să o studieze liber și să o atingă timp de cîteva zile. După ceva timp, oamenii de știință desenează ceva pe partea corpului, pe care subiectul o poate vedea doar în reflecție, și urmăresc reacţia sa. Este de remarcat faptul că „testul oglinzii" este trecut cu succes de oameni de la vîrsta de 15 luni, maimuțe, delfini, elefanți și unele specii de păsări.


Anterior, peștii nu demonstrau capacitatea de a se recunoaște în oglindă. De data aceasta, cercetătorii au efectuat un experiment pe curățătorii aurii. La început, peştişorii de coral s-au comportat agresiv și au încercat să atace propriile reflecții. Treptat, s-au liniștit și au început să se comporte într-un mod ciudat – înotau cu burta în sus în fața oglinzii sau băteau tare din cozi, iar unii au observat desenul aplicat pe corpul lor și au încercat să-l şteargă pe fundul acvariului.


Potrivit oamenilor de știință, testul trecut nu înseamnă că peștii sînt la fel de inteligenți ca cimpanzeii. Dar pot avea abilități mentale, despre care știința nu bănuia pînă acum.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load