X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

În Grecia, vor avea loc noi alegeri parlamentare

30 mai. 2023,, 11:00   Externe
1778 0

Noi alegeri parlamentare vor avea loc în Grecia în data de 25 iunie, potrivit unui decret prezidenţial publicat luni, la opt zile după scrutinul care nu a reuşit să ofere o majoritate absolută dreptei, în ciuda unei victorii categorice.

Data de 25 iunie este cea avansată de fostul premier conservator Kyriakos Mitsotakis, după ce partidul său conservator a cîştigat alegerile din 21 mai.

Noua Democraţie a obţinut 40,8% din voturi, cu peste 20 de puncte mai mult decît principalul său adversar, partidul de stînga Syriza al fostului premier (2015-2019) Alexis Tsipras, care a suferit astfel o înfrîngere zdrobitoare.

Dar acest rezultat nu i-a oferit o majoritate absolută, iar Noua Democraţie a exclus formarea unei coaliţii cu un partener minoritar, transmite news.ro.

Imediat după aflarea rezultatelor, premierul Kyriakos Mitsotakis a cerut organizarea de noi alegeri parlamentare, care se desfăşoară în premieră după un alt sistem de vot şi care de data aceasta ar urma să ofere partidului cîştigător un "bonus" de pînă la 50 de locuri.


Kyriakos Mitsotakis, care a venit la putere în 2019 şi care doreşte să obţină un al doilea mandat, mizează pe acest al doilea tur de alegeri pentru a obţine majoritatea absolută.

În aşteptarea următoarelor alegeri, a fost numit un guvern interimar condus de Ioannis Sarmas, un magistrat de rang înalt.

1
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?