În Franța continuă protestele împotriva reformei pensiilor

9 mar. 11:30   Diverse
1642 0

Noile proteste împotriva creșterii vîrstei de pensionare au adunat aproape 1,3 milioane de oameni, a declarat Ministerul de Interne. Protestele au paralizat activitatea transportului public, multe școli au fost temporar închise.

Aproximativ 1,28 milioane de persoane au participat la noile acțiuni de protest împotriva reformei pensiilor în Franța. Despre acest lucru a anunțat marți, 7 martie, Ministerul Afacerilor Interne al țării. La Paris, potrivit autorităților, în stradă au ieșit peste 80 de mii de demonstranți. La rîndul său, cel mai mare sindicat francez CGT a anunțat despre 3,5 milioane de demonstranți în toată țara și aproximativ 700 de mii de persoane au ieșit în stradă în capitală.

Acțiunea de protest din Paris a fost însoțită de ciocniri între demonstranți și poliție. Oamenii legii au fost nevoiți să folosească gaze lacrimogene, 43 de persoane au fost reținute. Confruntări între demonstranți și poliție au avut loc și în Nantes, Rennes și Lyon.

Sindicatele promit noi proteste

Sindicatele franceze se opun planurilor președintelui Emmanuel Macron de a reforma sistemul de pensii și promit noi proteste pe 11 martie, urmînd deviza "paralizează întreaga țară”.


În timpul protestelor din 7 martie din Franța, au fost anulate 80% din trenuri, a fost întreruptă circulația transportului public din capitală și alte orașe mari, pasagerii aerieni s-au confruntat cu anulări de zboruri. În plus, protestatarii au blocat furnizarea de combustibil către toate rafinăriile de petrol din țară, a menționat sindicatul CGT. În multe școli lecțiile au fost anulate.

Reforma presupune creșterea vîrstei de pensionare

Reforma sistemului de pensii, care a fost prezentată de prim-ministrul Franței Elisabeth Born la mijlocul lunii ianuarie, presupune creșterea vîrstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. În plus, guvernul spune că lucrătorii ar trebui să contribuie timp de 43 de ani la fondul comun de pensii al Franţei înainte de a cîştiga o pensie completă. În același timp, pensia minimă va crește pînă la 1.200 de euro pe lună, spune guvernul.

Potrivit lui Born, scopul reformei este de a evita deficitul de mijloace în Fondul de pensii francez, care ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro pînă în 2030. Oponenții reformei consideră că planurile guvernului sînt nejustificat de dure. Potrivit sondajelor, două treimi dintre francezi sînt împotriva schimbărilor propuse de guvern.

Proiectul de lege va fi examinat în Senat pînă pe 12 martie, după care va reveni în Adunarea Națională pentru a fi votat în lectură finală.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий