X 
Incendii stiri: 687
Cazul Șor stiri: 585
Preşedintele stiri: 3717

În Egipt, a fost descoperită cea mai veche hartă a cerului înstelat: unde a fost păstrată

21 oct. 2022,, 23:30   Diverse
2092 1

Harta stelară de pe pergamente are aproximativ aceleași coordonate stelare, care corespundeau precesiei așteptate din 129 î.Hr. e.

Istoricul francez a reușit să descopere în Peninsula Sinai din Egipt o hartă antică a cerului înstelat. Se presupune că a fost creat de Hiparh, care este uneori numit „părintele astronomiei”. Ea se păstra în mănăstirea Sf. Ecaterina, anunță Science Alert.

Descoperirea a fost făcută cu ajutorul studentului Jamie Clare, un student al biblistului Peter Williams. În 2012, el a observat ceva interesant datorită literelor unui manuscris creștin pe care îl analiza la Universitatea Cambridge.

Studentul a dat peste un pasaj în limba greacă care a fost adesea atribuit astronomului Eratosthenes. În 2017, o imagine multispectrală a documentului a găsit 9 pagini de text rescris. Descoperirea este destul de obișnuită – pergamentul era o marfă valoroasă în trecut, așa că nu era neobișnuit ca oamenii de știință să răzuiască pielea veche pentru reutilizare.

Cu toate acestea, cînd a revizuit din nou rezultatele în al doilea an de pandemie, Williams a observat cîteva numere impare în foliile de la Mănăstirea Sf. Ecaterina. Așa că a întors pagina istoricilor științifici din Franța. Cercetătorii au fost surprinși. Istoricul Victor Ghissemberg de la Centrul Național de Cercetare Francez CNRS din Paris a raportat că au obținut coordonate stelare.


Din păcate, este imposibil să spunem cu deplină certitudine cine le-a scris. Cu toate acestea, experții știu că astronomul grec Hiparh a lucrat la un catalog al stelelor de pe cerul vestic între anii 162 și 127 î.Hr. Harta stelară de pe pergamente are aproximativ aceleași coordonate stelare, care corespundeau precesiei așteptate din 129 î.Hr. e.

În plus, în singura altă lucrare pe care a lăsat-o astronomul, multe dintre coordonate coincid și cu documentul de la mănăstire.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?