În cel mai adînc loc de pe Pămînt a fost găsită o pungă de plastic

În cel mai adînc loc de pe Pămînt a fost găsită o pungă de plastic

Groapa Marianelor este cel mai adînc punct de pe suprafața Pămîntului – se află în Oceanul Pacific și este adîncă de aproximativ 10.972 metri. Dar dacă credeai că poluarea cu plastic nu a ajuns pînă aici, țin să te anunț că te-ai înșelat.


Un studiu îți arată că nici cel mai adînc loc de pe Pămînt nu mai este ferit de deșeurile din plastic. Cercetătorii au găsit o pungă de plastic la o adîncime de 10.898 de metri.


Oamenii de știință au descoperit imaginea în timp ce analizau o colecție de videoclipuri și fotografii preluate de la 5.010 scufundări. Datele au fost înregistrate în ultimii 30 de ani și au fost recent publicate.


Dintre deșeurile înregistrate în baza de date, plasticul era cel mai răspîndit, iar pungile din plastic, în special, constituiau cea mai mare sursă de gunoaie de plastic. Pe lîngă acestea, au mai fost identificate materiale precum cauciuc, metal, lemn și pînză.


Majoritatea materialelor plastice găsite, în proporție de 89%, erau plastice de unică folosință, precum sticlele de apă.


Cu toate că Groapa Marianelor poate părea o zonă întunecată și lipsită de viață, aceasta găzduiește mai multe forme de viață decît te așteptai. Navele Okeanos Explorer au cercetat regiunea în 2016 și au găsit specii precum corali, meduze și caracatițe.


Studiul recent a constatat că 17% din imaginile înregistrate arătau cum plasticulafectează viața animală. Astfel, au fost surprinse imagini în care animalele sînt prinse în deșeurile respective.


Acesta este doar unul dintre studiile care îți arată cît de răspîndită este poluarea cu plastic la nivel mondial.


Materialele plastice de unică folosință sînt practic peste tot și, odată ajunse în sălbăticie, durează sute de ani sau mai mult pînă să se descompună în totalitate. De asemenea, echipamentele de pescuit aruncate reprezintă o sursă majoră de poluare.


În mod clar oceanul conține mai mult decît o pungă de plastic, dar acest caz particular îți reamintește cam cît de mare este impactul omului asupra mediului înconjurător.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load