Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

În Antarctica a fost găsit un ghețar misterios care sîngerează

19 ian. 2020,, 01:02   Externe
11268 0

Un mister vechi de zeci de ani de zile a fost deslușit în sfîrșit de oamenii de știință, scrie Forbes. Este vorba despre ciudatul fenomen din Antarctica botezat, și pe bună dreptate, Blood Falls (n.r. Cascada „Însîngerată”).

Boold Falls a fost descoperită pentru prima dată în anul 1911. Cercetătorii aflați în acea zonă au văzut cum un rîu a pătat gheata și zăpada într-o culoare roșu-închis, asemănătoare sîngelui. Prima dată au crezut că fenomenul este cauzat de alge, însă ipoteza nu a fost dovedită niciodată.

Anul trecut însă, cercetători ai Universității din Alaska au deslușit în sfîrșit misterul din spatele Ghețarului Taylor, care pare că sîngerează. Culoarea roșie este rezultatul fierului din apa foarte sărată, care oxidează. La fel cum fierul se colorează în roșu atunci cînd ruginește. Cu alte cuvinte, atunci cînd apa bogată în fier vine în contact cu oxigenul, fierul oxidează și colorează apa într-o nuanță de roșu-închis.

Cercetătorii americani au ajuns la această concluzie după ce au scanat întreg ghețarul. Aceștia au dezvăluit că este nevoie de 1,5 milioane de ani pentru ca acest tip de apă să ajungă la cascadă. În acest timp își „face loc” prin fisuri și canale minuscule din ghețar.

Apa care curge prin Blood Falls provine de la un lac salin care se află sub Ghețarul Taylor. În timp, aceasta s-a îmbogățit cu fier provenit de la stratul solid de rocă cu care vine în contact. Ghețarul sub care se află lacul salin pune o foarte mare presiune pe apă și o „împinge” astfel spre suprafață.


Apa care curge prin Boold Falls conține și mai mulți microbi care sînt capabili să supraviețuiască în condiții extreme, similare cu cele care existau atunci cînd a apărut viața pe Terra. Atunci cantitatea de oxigen din atmosferă era mult mai mică. Este o dovadă că viața poate supraviețui în condiții extreme și le oferă cercetătorilor indicii despre cum s-ar putea dezvolta viața într-un mediu sărac în oxigen.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?