COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 596 955   INFECTAȚI 259 202(+184)   TRATAȚI 251 850     DECESE 6253(+3)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2825
Puterea stiri: 6431
Coronavirus stiri: 7307

Idei de desert pentru bolnavii de colită cronică

8 mai. 21:02   Diverse
1357 0

Orice s-ar spune deserturile, în mare parte dulci, nu pot fi excluse din viața oamenilor suferinzi, apărînd ca o compensație pentru o gamă de alimente firesc mai restrînsă.

După cum se știe, unele alimente sînt recunoscute ca producătoare de balonări abdominale, dureri și diaree. Colitele, adică inflamațiile cronice ale pereților intestinali, care se însoțesc de tulburări de tranzit intestinal (diaree, mai rar constipație), de secreție crescută de mucus și uneori de eliminări de sînge prin scaun, impun în primul rînd anumite precauții alimentare.

Ce variante de desert au bolnavii de colită (cronică)

Lista rețetelor recomandate este destul de lungă. Ea cuprinde biscuiți în care intră albuș, budinci cu brînză de vaci, gelatine, mere coapte la cuptor, griș fiert și bătut spumă etc. Cu condiția să nu se facă abuz de zahăr la prepararea lor, ele sînt bine tolerate de către bolnavii de colită.

De la o vreme, domnește ideea, greșită, că fructele sînt interzise sub orice formă. Această excludere absolută a fructelor nu numai că nu asigură confortul digestiv, dar poate să întrețină și să agraveze constipația.


Aceasta la rîndul ei întreține și agravează iritația pereților intestinali. De aceea, cu precauția fierberii, a trecerii prin sită de păr sau a coacerii la cuptor, fructele, mere sau pere, figurează în deserturile propuse.

Manoperele culinare amintite au rolul de a înmuia celuloza (scheletul dur al fructului) și a o fragmenta, ceea ce îi atenuează mult efectul iritant asupra intestinului bolnav.

Fructele menționate, ca și gutuile, conțin o substanță numită pectină, cu efecte curative în colită. Acestei pectine i se datorează gelificarea sucului de gutui legat cu zahăr (așa-numita peltea). Ea este permisă în preparate ca tarte sau rulade.

Jeleul de afine, prin substanțele astringente conținute (tanin) are de asemenea un efect binefăcător în colite.

Laptele, evitat pe drept cuvînt de majoritatea bolnavilor de colită, nu dă tulburări intestinale cînd este combinat cu paste făinoase (griș) sau diluat în creme și budinci.

Cu aceste precauții, deserturile indicate pot umple un anumit gol în dieta bolnavilor de colită.

Ce alimente sînt permise suferinzilor de colită

  • –sucuri de fructe fără zahăr;
  • -chisel;
  • -fructe coapte la cuptor sau compot pasat de mere, pere, prune, caise, piersici, vișine, cireșe;
  • -aluaturi uscate;
  • -biscuiți;
  • -gelatine de fructe, de vin negru, de ceai, de cacao;
  • -sufleuri

Alimente interzise

-înghețate, fructe crude, fructe uleioase, aluaturi proaspete, aluaturi cu prea mult unt, aluat dospit, marmeladă, miere, dulceață, sirop, ciocolată.

Reteta sufleu de brînză de vaci

Ca ingrediente: 400 g brînză de vaci, 20 g unt, 4 albușuri, 40 g zahăr, 4 g sare.

Se trece brînza de vaci prin sită și se amestecă cu 10 g de unt, puțină sare, albușurile bătute spumă și zahăr. Compoziția se toarnă într-o formă unsă cu restul de unt și se fierbe în baie de apă, așezînd forma cu sufleul într-un vas cu apă fierbinte, acoperit cu un capac.

Se fierbe 30-40 de minute, apoi se scoate forma din apă și se lasă să stea 10 minute, după care se răstoarnă pe o farfurie și se servește imediat.

Poftă bună!

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽