COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 828 466  INFECTAȚI  316 529(+1115)   TRATAȚI 296 577     DECESE 7241 (+35)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2947
Puterea stiri: 6861

Hormonii nu sunt vinovaţi pentru schimbările de comportament ale adolescenţilor

26 mar. 2018,, 00:02   Diverse
2997 0

Hormonii reproductivi ce se formează în timpul pubertăţii nu sînt responsabili pentru schimbările comportamentale la nivel social ce apar în adolescenţă, conform rezultatelor unui studiu publicat de cercetătorii din cadrul Universităţii din Buffalo, SUA.

''Schimbările comportamentului social din timpul adolescenţei sînt independente de hormonii pubertăţii. Acesta nefiind declanşate de pubertate,'' a declarat Matthew Paul, profesor din cadrul Universităţii din Buffalo. Conform Science Daily deosebirea schimbărilor din adolescenţă de cele ale pubertăţii este dificilă deoarece ambele au loc în acelaşi timp, însă Paul şi colegii săi au găsit o modalitate de diferenţere a celor două prin intermediul unui animal ce se împerechează doar o dată într-un anotimp.

''Pubertatea şi adolescenţa au loc în acelaşi timp. Aşadar, dacă vrem să descoperim dacă una o provoacă pe cealaltă, unul dintre elemente trebuie îndepărtat. Nu am avut cum să facem acest lucru pe oameni, dar am reuşit să obţinem acelaşi efect pe hamsterii siberieni,'' a declarat Paul.

Adolescenţa este o perioadă critică de dezvoltare pentru indivizi, susţine Paul. În această perioadă se dezvoltă gîndirea complexă, dar apar şi multe afecţiuni mentale. În cadrul comportamentului social este o perioadă în care relaţiile copilului se schimbă, de la cele cu familia la cele cu prietenii sau persoane de aceeaşi vîrstă. Anterior, se credea că aceste schimbări sînt asociate modificărilor hormonale produse de pubertate.

Pubertatea este procesul prin care indivizii dezvoltă abilitatea de reproducere. Aceasta este declanşată de activarea axei reproductive.


Utilizînd hamsterii siberieni, Paul a reuşit să controleze declanşarea pubertăţii. Hamsterii siberieni născuţi la începutul anotimpului (cînd zilele sînt mai lungi) de împerechere ajung rapid la pubertate pentru a se putea împerechea în următorul anotimp. Cei născuţi mai mai tîrziu în timpul anotimpului de împerechere (cînd zilele sînt mai scurte) suferă o întîrziere a instalării pubertăţii pentru a nu naşte în mijlocul iernii. Prin controlarea cantităţii de lumină pe care o primeau hamsterii, specialiştii au putut întîrzia instalarea pubertăţii ce apare la 30 de zile în cazul puilor născuţi în ''zilele lungi'' şi 100 de zile în cazul ''zilelor scurte''. Avînd două grupuri care treceau prin pubertate în momente diferite, Paul a putut determina dacă schimbările comportamentale sînt asociate pubertăţii. În cadrul studiului a fost analizată tranziţia de la joacă la dominanţă socială.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽