X 
Incendii stiri: 685
Cazul Șor stiri: 580
Preşedintele stiri: 3724

Greva profesorilor din România continuă

9 iun. 22:00   Diverse
2248 0

La București, mii de profesori participă la un miting de protest, nemulțumiți de oferta guvernului privind creșterile salariale și de condițiile de muncă.

Este a 12-a zi de grevă generala în Educație, iar calendarul examenului de Bacalaureat, care trebuia sa înceapă luni, a fost deja decalat, notează Noi.md cu referire la radiomoldova.

Mitingul profesorilor, al treilea de acest fel de cînd a fost declanșata greva generala, a început în jurul prînzului și este programat să dureze aproximativ patru ore. Dascălii și personalul auxiliar s-au adunat în fața Guvernului, unde au ajuns cu autocare venite din toata țara. Punctul terminus al mitingului este Palatul Cotroceni, Președinția.

Liderii sindicali susțin că acest conflict de muncă, prima grevă generală din Educație din ultimii 18 ani, nu este doar despre creșterea veniturilor, rămase oricum în urma altor categorii profesionale, ci și despre condițiile de munca sau alte probleme de sistem. La acest moment peste 70% din corpul profesoral continuă greva, susțin sindicatele.

De partea sa, Guvernul a adoptat un memorandum prin care garantează creșterile de venituri, odată cu noua lege a salarizării, dar și o declarație politică în acest sens, semnată de președinții PNL, actualul premier Ciuca și PSD, Marcel Ciolacu.


Niciunul dintre aceste documente nu are însă valoare juridică, așa că răspunsul sindicatelor e simplu: „Nu credem în promisiuni, greva continuă”. Probele de competențe la examenul de bacalaureat 2023, care ar fi trebuit să înceapă luni, se amîna și vor fi susținute în perioada 14-23 iunie. Mediile elevilor pot fi însă încheiate doar cu doua note.

Între timp, România a înregistrat o premieră a ultimilor ani: trei proteste simultane ale sindicatelor, angajații din educație, din sănătate și din poliție au ieșit în stradă.

7
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?