X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Goana după gadgeturi: nebunii săraci - piesele industriei digitale (VIDEO)

16 oct. 2019,, 21:00   Externe
3318 0

Raportul șefului Centrul analitic ”Veritas” L.A. Reabicenko la ședința Clubului socio-politic pe tema: "Segregarea digitală: o nouă realitate".

Epoca digitală aduce noi surprize omenirii: lumea este încîntată - după articolul de rezonanță a lui Nelly Bowles „Contactul uman este acum un lux” în ziarul ”New York Times”, societatea a descoperit brusc că contactul uman într-adevăr devine din ce în ce mai mult un lux, iar consumul de servicii digitale se transformă treptat într-un semn al sărăciei.

Comerțul cu date la fel devine un marker la statutului: bogații își pot permite să refuze vînzarea datelor sale, în timp ce săracii și clasa de mijloc sînt limitați în acest sens, iar legea rusă nr. 482-LF cu privire la bază unică de date biometrice este o confirmare clară a acestora.

Societatea devine din ce în ce mai atomizată, iar ecranul cu o imagine digitală a înlocuit deja mediul uman, devenind un prieten-surogat, creînd temporar iluzia necesității.

În lume apar programe cu imagini-avatar animate, concepute să-i țină de urît unei persoane în etate rămase în singurătate sau roboți care înlocuiesc persoanele dragi ale omului care și-a pierdut memoria din cauza unei boli.


Comunicarea devine o marfă care primește un preț care este în continuă creștere; ea se transformă din ce în ce mai mult în prerogativa oamenilor bogați, lăsînd săracilor doar gadgeturile.

Un medic american care informează de la distanță un pacient fără speranță despre diagnosticul și pronosticul său printr-un ecran instalat la pieptul unui robot care se apropie de patul de spital nu este doar o manifestare a inumanității - ci este și un semn al dezumanizării și al deprecierii maxime a vieții. Medicina digitală în lumea modernă nu este doar o posibilitatea de a obține consultarea unui medic calificat de la distanță: acum pentru oamenii săraci din întreaga lume aceasta este, de cele mai multe ori, singura șansă de a primi măcar un oarecare ajutor medical.

În urma acesteia, și educația digitală se transformă într-o modalitate de reducere a cheltuielilor sociale și bugetare și devine baza unei noi stratificări: dacă nu ai bani, nu meriți un pedagog viu, iar destinul tău este doar educația online.
Clasei sărace și celei mijlocii i se spune că ecranele sînt bune și importante pentru ei și copiii lor, însă în Silicon Valley, timpul petrecut în fața ecranelor este considerat nesănătos, iar managerii IT de top nu le permit copiilor săi să folosească gadgeturile pe care ei înșiși le-a inventat.

Aceștia concediază imediat dădacele dacă acestea încalcă interdicția strictă de utilizare a telefoanelor, tabletelor și laptopurilor în prezența copiilor lor.
Conform rezultatelor unor studii internaționale, în 2005 respondenții au remarcat faptul că numărul mediu de prietenii trainice a scăzut la ei de la trei la două, iar în 2006, cînd în lume a început boom-ul smartphone-lor, aproximativ 25% dintre respondenți au spus că nu mai au pe nimeni în care ar putea avea încredere cu adevărat.

Adolescenții își pierd interesul pentru intimitate și secretizare și-l înlocuiesc cu „eficiență”, „like-uri” și alte forme de „afecțiune digitală”, adică cu o pseudo-prietenie.

În Japonia, există mai mult de 500 de mii de „shikimori” care nu-și părăsesc casele luni în șir și ani de zile, izolîndu-se de familie și de societate.

În Anglia a apărut „Ministrul pe probleme de singurătate”.

Într-un studiu realizat în Statele Unite și Marea Britanie, 86% dintre respondenți au spus că „utilizarea tot mai sporită a tehnologiei” contribuie la izolarea socială.

Copiii din Silicon Valley au umplut pînă la refuz școala Waldorf, special deschisă, scopul metodicii căreia este de a restabili canalele de percepție ale copilului, de a-l învăța să creeze contacte cu semenii săi și de a comunica pe deplin.

Această tehnică promovează reîntoarcerea în lumea umană a copiilor care, dintr-un anumit motiv, au ieșit din ea - inventatorii otravei au văzut brusc o amenințare în invenția lor, în primul rînd pentru ei înșiși, și încearcă primii să primească antidotul.

Lumea este bolnavă, dar aproape că nu observă acest lucru - casta de oameni săraci degradanți care se formează rapid se bucură de puterea lor tehnică imaginară.
Copiii și adulții, contopiți cu gadgeturile, zboară cu încîntare în abisul unei nebunii nemaivăzute, lăsînd în urmă tot ceea ce mai înainte era important și scump: comunicare, afecțiune, prietenie, dragoste, familie, interese, viața însăși...

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?