X 

Globalizarea centrată pe om: ducând G-20 până la finish, nelăsînd pe nimeni în urmă ©

7 sep. 15:49   Diverse
1638 0

Prim-ministrul Indiei, Dl. Narendra Modi

Vasudhaiva Kutumbakam” – aceste două cuvinte surprind o filosofie profundă. Înseamnă „lumea este o singură familie”. Aceasta este o perspectivă atotcuprinzătoare care ne încurajează să progresăm ca o singură familie universală, depășind granițele, limbile și ideologiile. În timpul Președinției G-20 a Indiei, acest lucru s-a tradus într-un apel pentru un progres centrat pe om. Ca Un Singur Pământ, ne unim pentru a ne hrăni planeta. Ca O Singură Familie, ne sprijinim reciproc în căutarea creșterii. Și ne îndreptăm împreună către un viitor comun - One Future – Un Singur Viitor, care este un adevăr de netăgăduit în aceste vremuri interconectate.

Ordinea mondială post-pandemie este foarte diferită față de lumea anterioară. Există trei schimbări importante, printre altele.

În primul rând, există o conștientizare din ce în ce mai mare că este nevoie de o trecere de la o viziune asupra lumii centrată pe PIB, la o viziune centrată pe individ.

În al doilea rând, lumea recunoaște importanța rezilienței și a fiabilității lanțurilor globale de aprovizionare.

În al treilea rând, există un apel colectiv pentru stimularea multilateralismului prin reforma instituțiilor globale.

Președinția noastră G-20 a jucat rolul de catalizator în aceste schimbări.

În decembrie 2022, când am preluat președinția de la Indonezia, am scris că o schimbare a mentalității trebuie să fie condusă de către G-20. Acest lucru a fost necesar în special în contextul integrării aspirațiilor marginalizate ale țărilor în curs de dezvoltare, Africa și Sudul Global.

Summit-ul Voice of Global South (Vocea Sudului Global), care a beneficiat de participarea a 125 de țări, a fost unul dintre cele mai importante inițiative din timpul președinției noastre. A fost un exercițiu important de a aduna contribuții și idei din Sudul Global. În plus, președinția noastră nu numai că a înregistrat cea mai mare participare vreodată din partea țărilor africane, dar a și impulsionat includerea Uniunii Africane ca membru permanent al G-20.

O lume interconectată înseamnă că provocările noastre din toate domeniile sunt interconectate. Suntem la jumătatea Agendei 2030 și mulți constată cu mare îngrijorare că progresul în ceea ce privește Obiectivele de Dezvoltare Durabilă nu este pe calea potrivită. Planul de acțiune G-20 2023 privind accelerarea progresului în ceea ce privește ODD-urile, va conduce viitoarea direcție a G-20 către implementarea acestor Obiective.

În India, traiul în armonie cu natura a fost o normă încă din cele mai vechi timpuri și am contribuit cu cota noastră la acțiunile climatice chiar și în timpurile moderne.

Multe țări din Sudul Global se află în diferite stadii de dezvoltare, iar acțiunea climatică trebuie să fie o activitate complementară. Ambițiile pentru acțiunea climatică trebuie să fie însoțite de acțiuni privind finanțarea schimbărilor climatice și transferul de tehnologie.

Credem că este nevoie să trecem de la o atitudine pur restrictivă a ceea ce nu ar trebui făcut, la o atitudine mai constructivă, concentrată pe ceea ce se poate face pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice.

Practicile de Nivel Înalt de la Chennai pentru o Economie Albastră durabilă și rezistentă se concentrează pe menținerea sănătoasă a oceanelor noastre.

Un ecosistem global pentru hidrogen curat și verde va rezulta din președinția noastră, împreună cu un Centru de Inovare cu hidrogen verde.

În 2015, am lansat Alianța Solară Internațională. Acum, prin Alianța Globală pentru Biocombustibili, vom sprijini lumea pentru a permite tranzițiile energetice în acord cu beneficiile unei economii circulare.

Democratizarea acțiunii climatice este cea mai bună modalitate de a da impuls mișcării. Așa cum indivizii iau decizii zilnice pe baza sănătății lor pe termen lung, ei pot lua decizii privind stilul de viață pe baza impactului asupra sănătății pe termen lung a planetei. Așa cum Yoga a devenit o mișcare globală de masă pentru bunăstare, am încurajat lumea și cu LiFE - Lifestyles for Sustainable Environment – Stil de viață pentru un mediu înconjurător durabil.

Datorită impactului schimbărilor climatice, asigurarea securității alimentare și nutriționale va fi crucială. Millets, sau Shree Anna, poate ajuta în acest sens, stimulând totodată agricultura inteligentă din punct de vedere climatic. În Anul Internațional al Meiului, am adus meiul în focusul global.

Tehnologia este transformatoare, dar trebuie să fie făcută în mod incluziv. În trecut, beneficiile progreselor tehnologice nu au avut alocare în mod egal în toate secțiunile societății. India, în ultimii ani, a arătat cum tehnologia poate fi folosită pentru a reduce inegalitățile, mai degrabă decât pentru a le extinde.

De exemplu, miliardele din întreaga lume care rămân nefiscalizate sau nu au identități digitale pot fi incluse financiar prin Infrastructura Publică Digitală. Soluțiile pe care le-am construit folosind infrastructura noastră au fost acum recunoscute la nivel global. Acum, prin G-20, vom ajuta țările în curs de dezvoltare să se adapteze, să construiască și să extindă Infrastructura Publică Digitală pentru a debloca puterea creșterii incluzive.

Faptul că India este economia de dimensiuni mari cu cea mai rapidă creștere nu este un accident. Soluțiile noastre simple, scalabile și sustenabile au dat putere celor vulnerabili și marginalizați să conducă povestea noastră de dezvoltare. De la spațiu la sport, de la economie la antreprenoriat, femeile indiene au preluat conducerea în diverse sectoare. Acestea au schimbat narațiunea de la dezvoltarea femeilor la dezvoltarea condusă prin femei. Președinția noastră G-20 lucrează la reducerea decalajului digital între grupuri, la reducerea decalajelor la accesul forței de muncă și pentru a permite femeilor un rol mai mare în conducere și în luarea deciziilor.

Pentru India, Președinția G-20 nu este doar un efort diplomatic la nivel înalt. În calitate de Mamă a Democrației și model de diversitate, am deschis lumii porțile acestei experiențe.

Astăzi, realizarea lucrurilor la scară este o calitate care este asociată cu India. Președinția G-20 nu face excepție. A devenit o mișcare condusă de oameni. Peste 200 de întâlniri vor fi organizate în 60 de orașe indiene de pe tot întinsul țării noastre, găzduind aproape 100.000 de delegați din 125 de țări până la sfârșitul mandatului nostru. Nicio președinție nu a cuprins vreodată o întindere geografică atât de vastă și diversă.

Un lucru este să auzi despre demografia, democrația, diversitatea și dezvoltarea Indiei de la altcineva. Este total diferit să le experimentezi direct. Sunt sigur că delegații noștri G-20 vor garanta pentru acest lucru.

Președinția noastră G-20 se străduiește să depășească diviziunile, să demonteze barierele și să planteze semințele unor colaborări care să hrănească o lume în care unitatea prevalează asupra discordiei, în care destinul comun eclipsează izolarea. În calitate de președinte al G-20, ne-am angajat să mărim "masa" globală, asigurându-ne că fiecare voce este auzită și că fiecare țară contribuie. Sunt convins că ne-am egalat angajamentul prin acțiuni și rezultate.

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?