Germania începe verificări la granița Poloniei

25 sep. 09:30   Diverse
1870 0

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a cerut din nou Poloniei să clarifice situația legată de schema de corupție prin care oficialii PiS, partid de guvernare, vindeau ilegal vize pe sume mari de bani, alimentînd îngrijorări că acesta este unul dintre motivele care adaugă la problemele grave cu migrația ale țării sale.

Cancelarul german a sugerat că ar putea să impună verificări la granița germano-poloneză, transmite noi.md cu referire la Digi24.ro.

Cu doar o lună înainte de alegerile generale cruciale pentru șansele sale de a rămîne la putere, PiS se confruntă cu acuzații grave – oficialii săi consulari ar fi dat unor mii de migranți din Asia și Africa vize de muncă temporare poloneze, cu acces la Uniunea Europeană, în schimbul unor șpăgi de zeci de mii de euro.

„Nu vreau ca oameni din Polonia să treacă pur și simplu fără probleme, și apoi să trebuiască să avem discuții despre politica noastră de azil”, a spus Scholz în timpul unui miting al partidului său, SPD.

El a spus că e nevoie de discuții cu Polonia – „măsuri ulterioare vor fi luate la graniță, spre exemplu la acesta”.


Comisia Europeană a cerut, la rîndul său, ca situația să fie clarificată de polonezi.Într-o scrisoare pe care comisara europeană pentru afaceri interne a trimis-o ministrul de externe polonez, Zbigniew Rau, blocul a avertizat Polonia că s-ar putea afla în situația de a încălca legea europeană.

Guvernul Poloniei are pînă pe 3 octombrie să răspundă la aceste acuzații și să dea explicații despre felul în care intenționează să rezolve problema.

Un purtător de cuvînt al guvernului polonez a transmis că urmează să se efectueze o „inspecție extraordinară și un audit la ministerul de externe și agențiile în cauză, dar și la toate consulatele” dar și că ministerul a decis să „anuleze toate contractele cu companii externe” care se ocupă de vize.

Premierul Mateusz Morawiecki l-a acuzat pe lideul opoziției, Donald Tusk, că exagerează numerele și că guvernul său a identificat probleme doar cu „cîteva sute de vize”.

1
2
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?