X 

Germania amenință cu controale la frontieră cu Polonia

24 sep. 10:45   Diverse
1789 0

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut sîmbătă guvernului polonez să dea explicaţii cu privire la problema „vize contra bani pentru migranţi", care a provocat un scandal în politica poloneză.

Solicitarea lui Scholz marchează o intensificare a retoricii din partea puternicului vecin vestic al Poloniei, la doar cîteva zile după ce surse au declarat că Germania l-a convocat pe ambasadorul polonez şi că ministrul de Interne Nancy Faeser a vorbit cu omologul său polonez pe această temă, scrie News.ro.

De la începutul acestei luni, guvernul polonez se confruntă cu acuzaţii din partea partidelor de opoziţie, potrivit cărora ar fi părtaş la un sistem prin care migranţii primeau vize pentru Polonia într-un ritm accelerat, fără verificări adecvate, după ce plăteau intermediari.

Persoanele sosite în Polonia ar putea trece cu uşurinţă în alte ţări ale Uniunii Europene, avînd în vedere că frontierele sînt deschise.

Guvernul polonez a scris comisarului pentru securitate al Uniunii Europene pentru a preciza că scandalul a fost un „subiect mediatic" exagerat, menit să-i discrediteze pe naţionaliştii aflaţi la guvernare într-o luptă dură pentru realegerile de luna viitoare, scrie News.ro.


„Scandalul vizelor, care are loc în Polonia, trebuie clarificat", a declarat Scholz sîmbătă la un eveniment. „Nu vreau ca oamenii din Polonia să fie pur şi simplu lăsaţi să treacă", a adăugat el.

Scholz a lăsat să se înţeleagă că Germania ar putea lua măsuri pentru a controla frontiera cu Polonia.

În ultimii ani, Germania s-a confruntat deja cu valuri de migranţi şi solicitanţi de azil din Siria şi Ucraina.

Într-o scrisoare adresată ministrului polonez de externe, Zbigniew Rau, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a cerut clarificări complete în legătură cu scandalul celor pînă la 350.000 de vize de lucru cumpărate pentru spaţiul UE-Schengen, a relatat săptămîna aceasta BILD.

În scrisoarea pusă la dispoziţia BILD, comisarul subliniază că atitudinea autorităţilor poloneze ar putea însemna „o încălcare a legislaţiei UE şi, în special, a Codului UE privind vizele".

8
3
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?