Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Fumul provocat de incendiile de vegetaţie din Canada declanşează alerte în New York

7 iun. 2023,, 08:05   Externe
2527 0

Autorităţile din New York, Toronto şi Ottawa au avertizat, marţi, locuitorii cu privire la riscurile pentru sănătate generate de aerul poluat de fumul provenit de incendiile de vegetaţie fără precedent de la începutul verii din estul Canadei.

Un început neobişnuit de timpuriu şi intens al sezonului incendiilor de vegetaţie determină în Canada cel mai rău an din istorie, întrucît se preconizează că vor persista luni bune căldura şi uscăciunea. Există incendii în aproape toate cele 10 provincii şi teritorii ale Canadei, Quebecul fiind cel mai afectat din cauza multiplelor incendii provocate de fulgere.

Departamentul de Conservare a Mediului din statul New York a emis o avertizare de sănătate pentru comitatele New York, Bronx şi Queens. Statul a recomandat locuitorilor să ia în considerare limitarea activităţilor fizice intense în aer liber pentru a reduce riscul de efecte negative asupra sănătăţii.

Capitala canadiană Ottawa, care se învecinează cu Quebec, a fost acoperită de ceaţă marţi dimineaţă, calitatea aerului fiind de categoria 10+, cel mai rău nivel din Indicele de sănătate a calităţii aerului al Environment Canada, ceea ce indică un „risc foarte ridicat”.

„Coloanele de fum provenite de la incendiile de pădure locale, precum şi de la incendiile de pădure din Quebec au dus la deteriorarea calităţii aerului”, a declarat Environment Canada într-o alertă privind calitatea aerului pentru Ottawa.


Aerul de deasupra oraşului Toronto a fost, de asemenea, poluat, iar condiţiile ar putea persista în cea mai mare parte a acestei săptămîni, a precizat agenţia meteorologică condusă de guvern.

Fumul incendiilor de pădure poate dăuna sănătăţii chiar şi la concentraţii scăzute, iar persoanele cu boli pulmonare sau cardiace, precum şi adulţii în vîrstă, copiii şi femeile însărcinate au fost expuse unui risc mai mare pentru sănătate din cauza fumului de incendiu, a precizat Environment Canada. Ministrul canadian de externe, Melanie Joly, a mulţumit marţi Statelor Unite, Mexicului, Africii de Sud şi Franţei pentru că au trimis pompieri pentru a ajuta.

Incendiile de vegetaţie sînt frecvente în provinciile vestice ale Canadei, dar în acest an flăcările s-au extins rapid în estul Canadei, forţînd evacuări de locuinţe şi guvernul federal să trimită armata.

Aproximativ 3,3 milioane de hectare au ars deja – de aproximativ 13 ori mai mult decît media pe 10 ani – şi peste 120.000 de persoane au fost forţate să îşi părăsească cel puţin temporar locuinţele.

„Vreau să subliniez că oamenii trebuie să continue să asculte autorităţile locale cu privire la modul în care să rămînă în siguranţă, inclusiv în locuri precum Ottawa, care sînt afectate de fumul incendiilor de vegetaţie”, a declarat premierul Justin Trudeau reporterilor la Ottawa.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?