Criza energetică stiri: 1714
Cutremure stiri: 387
Eurovision stiri: 423

Frontex anchetează poliţia bulgară care ar fi ţinut migranţi într-o cuşcă

9 dec. 2022,, 08:14   Diverse
1610 0

Agenţia Europeană a Grănicerilor, Frontex, a anunțat că urmează să examineze informaţiile care se regăsesc într-o anchetă a Lighthouse Reports (platformă de investigații ce reunește jurnaliști de la cele mai importante publicații europene), potrivit cărora poliţişti bulgari au închis migraţi sirieni și afgani în cuşti, relatează agenția France Presse, preluată de News.ro.

O anchetă de presă, realizată de către mai multe publicaţii europene și publicată de Le Monde, acuză că migranţii au fost închişi la Sredeț, la 40 de kilometri de frontiera Bulgariei cu Turcia, într-o cuşcă improvizată, „sub ochii agenţilor Frontex”.

„Frontex tratează cu seriozitate orice semnalare a unor presupuse încălcări ale drepturilor fundamentale”, declară agenţia cu sediul la Varşovia, care a anunțat că va face propria anchetă.

Le Monde scrie că dispune de imagini video ale cuştii folosite la închiderea unor refugiaţi şi precizează că cel puţin 34 de persoane au fost închise în ea de la jumătatea lui octombrie şi pînă la sfîrşitul lui noiembrie.

Cuşca improvizată, „făcută din bare de fier şi plină de mizerie, este vizibilă din stradă”, scrie ziarul.


Le Monde a discutat cu patru bărbaţi, sirieni şi afgani, care declară că „au foşti închişi în cuşcă în urma încercării de a intra în Bulgaria”.

Ziarul scrie că secvenţe video surprind o maşină a Frontex lîngă cuşcă, în oraşul bulgar Sredeţ, regiunea Burgas, sud-estul țării.

Frontex spune că, de anul trecut, Biroul său a înregistrat zece „incidente grave” la frontiera dintre Bulgaria şi Turcia.

Agenţia ONU a Refugiaţilor (UNHCR) a transmis că reprezentanţii săi nu au văzut imaginile respective şi că nu pot, astfel, să le comenteze, dar se declară „profund îngrijorată de acuzaţii”.

„Îndemnăm statele vizate să ancheteze toate acuzaţiile cu privire la încălcări şi abuzuri”, a subliniat Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

0
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?