Criza energetică stiri: 782
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7218
Obiectiv european stiri: 292

Franţa: O epavă a unei nave antice, jefuită în Marea Mediterană

28 apr. 22:30   Diverse
1813

Un jaf de amploare a avut loc pe epava unei nave antice în Marea Mediterană, în largul oraşului francez Cannes, a anunţat miercuri Ministerul Culturii, care a lansat o operaţiune de ''salvare de urgenţă'', relatează Noi.md cu referire la agerpres.ro.

Acest jaf a fost descoperit în timpul primelor scufundări care aveau ca scop excavarea acestei epave a unei nave încărcate cu amfore greco-italice de vin datînd din secolul al II-lea î.Hr.

''Multe amfore au fost, din păcate, deja luate ilegal'' din epava Fort Royal 1, la nord de insula Sainte-Marguerite, au explicat Departamentul de Cercetări Arheologice Subacvatice şi Submarine (Drassm) al Ministerului şi prefectura maritimă a Mediteranei, potrivit unui comunicat de presă.

''Epavele bine conservate din această perioadă sînt deosebit de rare. De aceea oportunitatea de a putea studia atît carena de lemn, cît şi încărcătura este excepţională'', au subliniat sursele citate.

Din cauza acestei ''operaţiuni de jaf organizate'', ''pierderile de informaţii ştiinţifice şi istorice sînt probabil majore''.

Autorii ''nu doar colectează obiecte, cel mai adesea într-un mod organizat şi în scopuri comerciale; ei distrug site-uri şi fac studiul lor mult mai complex, dacă nu imposibil'', au adăugat sursele citate.

Zona este de acum închisă pentru ancoraj şi navigaţie, iar jandarmeria a deschis o anchetă.

Drassm a precizat că mobilizarea mijloacelor sale ''pentru a salva acest sit'' va putea ''dezvălui o parte din istoria maritimă elenistică''.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав