Fostul preşedinte italian Giorgio Napolitano a murit la 98 de ani

23 sep. 14:00   Diverse
2118 0

Fostul preşedinte italian Giorgio Napolitano, fost comunist care a ajutat Italia să treacă prin criza datoriilor din 2011, a murit la vîrsta de 98 de ani, a anunţat vineri biroul premierului, potrivit Reuters, preluată de News.ro.

Napolitano a stabilit o relaţie apropiată cu regretatul Papă Benedict al XVI-lea şi a fost una dintre puţinele persoane care au fost avertizate în avans de demio isia şocantă a lui Benedict al XVI-lea în februarie 2013. Biroul premierului Giorgia Meloni a transmis condoleanţe din partea guvernului italian familiei lui Napolitano. Preşedinţia italiană este, de obicei, mai mult cu rol ceremonial, dar Napolitano şi-a folosit puterile la sfîrşitul anului 2011 pentru a evita o criză, numindu-l pe fostul tehnocrat al Comisiei Europene Mario Monti în fruntea guvernului, după demisia premierului Silvio Berlusconi, în urma unei dispute legate de reducerea cheltuielilor, transmite Digi

Doi ani mai tîrziu, a ieşit dintr-un alt impas cînd a instalat o mare coaliţie sub conducerea politicianului de centru-stînga Enrico Letta, după alegeri parlamentare neconcludente. Napolitano a devenit preşedinte în 2006 şi a fost ales pentru un al doilea mandat fără precedent de şapte ani în 2013.

El a demisionat în 2015, invocînd vîrsta sa. Pe parcursul unei cariere politice care a început în anii 1950, a fost ales în Parlamentul italian şi în Parlamentul European şi a fost ministru de interne şi preşedinte al Camerei inferioare a Parlamentului.

0
0
0
4
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?