X 

Fostul premier italian Giuseppe Conte este vizat de o anchetă privind gestionarea crizei provocate de Covid-19

2 mar. 10:45   Diverse
3779 0

Fostul premier italian Giuseppe Conte, aflat în funcție la începutul pandemiei de Covid-19, este vizat de o anchetă pentru posibile neglijențe în gestionarea acestei crize sanitare, a raportat presa miercuri seară, relatează digi24.ro.

Parchetul din Bergamo, oraș din nordul Italiei care a avut unul din principalele focare de coronavirus la sosirea acestuia în Europa, și-a definitivat ancheta după trei ani, potrivit principalelor cotidiene, printre care Il Corriere della Sera.

Conte, premier din 2018 pînă în 2021 și actual președinte al Mișcării 5 Stele (partid populist din opoziție), a fost audiat din iunie 2020 de un magistrat cu privire la gestionarea acestei crize.

Magistrații îi suspectează pe Conte și guvernul său că au subestimat răspîndirea virusului, deși datele la dispoziția executivului arătau că situația la Bergamo și în regiunea învecinată se înrăutățea rapid, și asta în timp ce forțele de ordine erau deja pregătite să izoleze aceste zone de restul țării.

Magistrații le reproșează în special că nu au creat între 3 și 9 martie 2020 o "zonă roșie" cuprinzînd două municipalități din această zonă, Nembro și Alzano Lombardo, lovite în mod deosebit de Covid-19. Este ceea ce le reproșează Parchetul din Bergamo la 19 persoane vizate de o anchetă preliminară, printre care, pe lîngă Conte, ministrul sănătății de la acea dată, Roberto Speranza, președintele regiunii Lombardia, Attilio Fontana, în continuare în funcție, și adjunctul său pe probleme de sănătate la acea vreme, Giulio Gallera. Primele "zone roșii" au fost stabilite la sfîrșitul lui februarie 2020, prin decizie a guvernului, în peste 12 municipalități lombarde, în special Codogno, orașul "pacientului numărul unu".

Potrivit ipotezei formulate de procurorii din Bergamo, care se bazează pe expertize științifice, un lockdown în zona Bergamo ar fi făcut posibilă salvarea a cîteva mii de vieți. Conte, citat de mai multe media, printre care jurnalul Il Corriere, a reacționat la acest anunț spunînd că este "liniștit", subliniind că "a acționat cu cel mai mare angajament și un mare simț al responsabilității într-unul din cele mai grele momente trăite de republica noastră".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий