Foloasele cireșelor de mai asupra sănătății tale

Foloasele cireșelor de mai asupra sănătății tale

Cireșele de mai sînt cele mai dorite dintre toate: acrisoare, dulci, amare, albe, roz, rosii, visinii, poți alege de care îți plac mai mult! 


Te pot ajuta să dormi mai bine

Un lucru poate mai puţin ştiut despre aceste fructe este că cireşele sînt sursă naturală de melatonină, un hormon care ajută la reglementarea ciclului de odihnă. În timp ce suplimentele de melatonină din comerţ au de obicei efecte secundare (dureri de cap, greaţă, vise ciudate şi ameţeală), cireşele nu au ceva. Sfatul specialiştilor este să mîncăm cireşe cu o oră înainte de culcare.


Cireșele sînt bune pentru inimă și sitemul circulator


Apropo de melatonină, cercetătorii au descoperit că oamenii care au atacuri de cord tind să aibă niveluri joase de melatonină, ceea ce poate fi reparat de consumul de cireşe. Un compus prezent în cireşe – polifenolul – s-a dovedit a fi benefic în procesul de prevenire a formării de cheaguri de sînge, potrivit care2.com. În plus, antocianina, de asemenea prezentă în cireşe, protejează vasele de sînge de stresul oxidativ, ceea ce implică faptul că cireşele pot ajuta la prevenirea formării de placă arterială.

Cireșele sînt bune pentru creier


Aceiaşi compuşi menţionaţi mai sus – melatonina, polifenolii şi antocianinele – au dovedit efecte benefice asupra funcţiilor cerebrale. Toate trei protejează celulele creierului de stresul oxidativ şi pot juca un rol în prevenirea diferitelor forme de demenţă.


Cireșele sînt un antiinflamator natural


Potrivit specialiştilor, antocianinele reduc inflamarea aproximativ la fel de bine precum medicamentele prescrise de doctor, cu menţiunea că cele din cireşe nu prezintă şi efecte adverse.


Cireșele pot fi considerate medicamentul natural care crește performanța

Consumul de cireşe poate ajuta sportivii să scape de durerea post-antrenament care se resimte în muşchi, ceea ce poate rezulta în mai multe zile de antrenament şi mai puţin timp destinat refacerii. Efectul a fost demonstrat atît în ceea ce priveşte alergatul pe distanţă lungă, cît şi antrenamentul de forţă.


Cireșele pot preveni atacurile de gută


Cînd cei bolnavi de gută – o formă complexă şi foarte dureroasă de artrită – au mîncat cireşe pentru numai două zile, riscul unui atac de gută a scăzut cu 35 la sută comparativ cu situaţia celor care nu au mîncat aceste fructe.


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load