Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 931

Fiul fostului şef de stat al Turkmenistanului a fost învestit ca preşedinte

20 mar. 11:30   Diverse
1751

Fiul fostului şef de stat din Turkmenistan a depus jurămîntul ca preşedinte sîmbătă, promiţînd că va continua politica tatălui său, inclusiv cea de neutralitate internaţională în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, transmite AFP.

Serdar Berdimuhamedov, în vîrstă de 40 de ani, fiul fostului preşedinte autoritar Gurbangulî Berdimuhamedov, care a decis să părăsească funcţia luna trecută, a cîştigat cu 73% din voturi alegerile prezidenţiale din Turkmenistan organizate sîmbăta trecută, învingînd opt candidaţi fără notorietate sau anvergură, transmite Noi.md cu referire la Agerpres.ro.

În cadrul ceremoniei de inaugurare, Serdar Berdimuhamedov a promis că va "continua pe calea dezvoltării create în mai bine de 30 de ani de independenţă a noastră sacră"."În relaţiile noastre externe, vom păstra politica de neutralitate", a adăugat el.

Gurbangulî Berdimuhamedov a anunţat în luna februarie că a luat decizia dificilă de a se retrage din cauza vîrstei şi că doreşte să lase ţara "liderilor tineri". Cîteva zile mai tîrziu, fiul său a devenit succesorul său desemnat.

Înainte de a fi ales preşedinte, Serdar Berdimuhamedov era deja viceprim-ministru responsabil cu economia şi îşi înlocuise tatăl în funcţia simbolică de şef al asociaţiei naţionale a cailor Akhal-Teke, animalul naţional.


Începînd din aprilie 2021, el are şi statutul de "crescător onorabil" de alabai, o rasă de cîini venerată din Turkmenistan.

Cu toate acestea, Serdar pare mult mai rezervat decît tatăl său, căruia îi plac apariţiile publice, fie într-un spectacol televizat în care face pe DJ-ul alături de nepotul său, fie conducînd maşini prin deşert sau sesiuni de exerciţii fizice publice uriaşe pentru funcţionari.

Specialiştii din Turkmenistan consideră că Gurbangulî Berdimuhamedov va păstra o influenţă considerabilă asupra destinului ţării. El şi-a păstrat postul de preşedinte al camerei superioare a parlamentului.

Economia Turkmenistanului este aproape total dependentă de vînzarea de gaze naturale, în special către China. Cu toate acestea, ţara a suferit foarte mult din cauza încetinirii activităţii la nivel global ca urmare a pandemiei de coronavirus. Deja izolată, s-a închis complet faţă de lumea exterioară odată cu pandemia, pretinzînd în acelaşi timp, împotriva oricărei dovezi, că a fost cruţată de COVID-19

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав