TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Fazele prin care trece corpul tău în timp ce dormi și tu nu ai habar

Fazele prin care trece corpul tău în timp ce dormi și tu nu ai habar

Te-ai întrebat vreodată ce se întîmplă în corpul tău atunci cînd dormi? Ei bine, contrar cu ce ai putea crede, să știi că o mulțime de lucruri se întîmplă, chiar dacă tu nu ești conștient de ele.


În primul rînd, trebuie să știi că pe parcursul nopții treci prin mai multe faze și etape ale somnului.


Cu siguranță ți s-a întîmplat măcar o dată să te trezești și să ai senzația că nu ai dormit deloc. Ei bine, aceasta este prima etapă a somnului care are loc între „trezire și somn" și în care oricine te poate trezi foarte ușor. Însă, dezavantajul este că în cazul în care ești trezit în această perioadă, vei simți că nu ai dormit deloc.


În cea de-a doua etapă, numită „somnul mediu" de către Philip Gehrman, profesor asistent de psihiatrie de la Universitatea din Pennsylvani, creierul tău devine foarte lent la fel și ritmul cardiac și tensiunea arterială. Asta înseamnă că pentru o mare parte a nopții, inima și sistemul vascular au parte de odihna necesară.


A treia etapă constă într-un somn profund în timpul căreia creierul tău se transformă în valuri lente, cu înaltă amplitudine. De asemenea, majoritatea funcțiilor corporale încetinesc, iar corpul începe să se repare.


O altă etapă a somnului este cunoscută sub denumirea de somn REM și este asociată cu tărîmul viselor. Mai exact, în acestă etapă corpul nu reacționează, dar creierul se comportă ca și cînd ar fi treaz. Drept urmare, mușchii îți sînt amorțiți, paralizați, astfel încît să nu trăiești fizic visele. În schimb, respirația și ritmul cardiac variază foarte mult.


De asemenea, cercetătorii sînt siguri că într-un anumit interval sau etapă a somnului, organismul reglează hormonii care controlează foamea, iar creierul blochează amintirile și învață informațiile pe care le-a absorbit cu o zi înainte.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load