Criza energetică stiri: 1711
Cutremure stiri: 386
Eurovision stiri: 419

Fauna sălbatică unică din Madagascar, amenințată de dispariție

11 ian. 20:30   Diverse
1358 0

De la lemurul cu coadă inelată la aye-aye, o primată nocturnă, peste 20 de milioane de ani de istorie evolutivă unică ar putea fi șterși de pe planetă dacă nu se face nimic pentru a împiedica dispariția mamiferelor în pericol din Madagascar, potrivit unui nou studiu, scrie The Guardian.

Ar fi nevoie de 3 milioane de ani pentru a recupera diversitatea speciilor de mamifere care au dispărut de cînd oamenii s-au stabilit pe insulă în urmă cu 2.500 de ani. Dar situația este și mai riscantă în următoarele decenii. Dacă speciile de mamifere amenințate din Madagascar dispar, formele de viață create în 23 de milioane de ani de istorie evolutivă vor fi distruse. „Rezultatele noastre sugerează că un val de extincție cu impact evolutiv profund este iminent în Madagascar, cu excepția cazului în care se iau măsuri imediate de conservare”, au scris cercetătorii într-o lucrare publicată în Nature Communications, scrie libertatea.ro.

Madagascar este unul dintre punctele fierbinți ale biodiversității de pe Terra, iar 90% din speciile sale nu se găsesc nicăieri altundeva pe planetă, dar mai mult de jumătate dintre speciile de mamifere sînt amenințate cu dispariția.

sînt atît de multe deoarece insula este relativ curată și găzduiește faună sălbatică care nu a evoluat nicăieri altundeva. „Este vorba de a pune lucrurile în perspectivă – pierdem trăsături unice ale speciilor care probabil nu vor mai evolua niciodată”, a spus cercetătorul principal, dr. Luis Valente, de la Centrul de Biodiversitate Naturalis din Leiden, Țările de Jos și de la Universitatea din Groningen.

„Fiecare specie este valoroasă în sine; este ca și cum ai distruge o operă de artă, așa că ceea ce se întîmplă este foarte șocant.” Biologii și paleontologii au creat o bază de date care include toate speciile de mamifere prezente în prezent pe insulă, cele care erau în viață la sosirea oamenilor și cele cunoscute numai din înregistrările fosilelor.


Din cele 249 de specii identificate, 30 sînt dispărute, iar peste 120 din cele 219 specii de mamifere care trăiesc astăzi pe insulă sînt amenințate cu dispariția. Speciile pierdute nu se pot întoarce niciodată și, prin urmare, studiul a analizat cît de mult va dura recuperarea acelorași niveluri de biodiversitate prin colonizarea și dezvoltarea de noi specii pe insulă.

Principalele amenințări sînt distrugerea habitatelor provocate de om, schimbările climatice și vînătoarea. În ultimul deceniu, numărul speciilor de mamifere amenințate cu dispariția în Madagascar s-a dublat, de la 56 în 2010 la 128 în 2021. sînt necesare programe de conservare pentru a crea mijloace de trai pentru populația locală, pentru a opri, astfel, transformarea pădurilor în terenuri agricole și pentru a limita exploatarea resurselor, cum ar fi copacii de lemn de esență tare și animalele folosite pentru carne, au spus autorii lucrării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий