TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Exploratorul britanic Richard Garriott a stabilit un nou record cu o scufundare în Groapa Marianelor

Fiu al unui astronaut NASA care a ajuns la rîndul său astronaut, pionier în domeniul jocurilor video şi unul dintre puţinii exploratori care au traversat atît Polul Nord cît şi Polul Sud, britanicul Richard Garriott, 59 de ani, a încheiat cu succes, săptămîna aceasta, o scufundare în cel mai adînc loc de pe glob, Challenger Deep, din Groapa Marianelor, anunţă publicaţia britanică The Mirror şi Space.com.

Abisul marin Challenger Deep este cel mai adînc loc cunoscut de pe Terra, cu o adîncime între 10.902 şi 10.929 de metri - obţinută prin măsurători directe cu submersibile automate de mare adîncime. Challenger Deep este localizată în vestul Oceanului Pacific, la capătul sudic al Gropii Marianelor, în apropierea arhipelagului Insulelor Mariane, scrie AGERPRES.

"Sunt prima persoană care a reuşit să ajungă de la un pol la celălalt, în spaţiu şi în adîncuri şi respectiv cea de-a doua persoană - respectiv primul bărbat - care a fost în spaţiu şi în adîncuri", a declarat Garriott pentru collectSPACE prin telefon, marţi, în timp ce se afla încă pe mare.

Richard Garriott, care este următorul preşedinte al Clubului Exploratorilor (The Explorers Club), s-a scufundat la bordul batiscafului "Limiting Factor", primul vehicul pentru submersiuni oceanice atestat pentru utilizări în scopuri comerciale, ce a fost conceput, construit şi finanţat de Victor Vescovo, la rîndul său un celebru explorator al adîncurilor marine.

La bordul aceluiaşi submersibil şi cu Victor Vescovo la manşa de pilotaj, fostul astronaut al NASA Kathy Sullivan a devenit primul explorator spaţial şi prima femeie care s-a scufundat în abisul Challenger Deep, în august 2020.

La fel ca şi Kathy Sullivan, Garriott a realizat această coborîre în cadrul unei serii de scufundări realizate în scopuri ştiinţifice, pentru colectarea de mostre de sedimente şi roci din adîncurile Gropii Marianelor.

Pentru a realiza această coborîre în Groapa Marianelor a fost nevoie de ani de pregătiri minuţioase. Richard Garriott a petrecut 12 ore sub ape şi, pentru a avea energie, a luat cu el o punguţă cu jeleuri de fructe, menţionează The Mirror.

"Înapoi la suprafaţă! A fost o scufundare foarte bună", a fost mesajul pe care exploratorul l-a trimis redacţiei Daily Mirror după ce şi-a încheiat noua aventură.

Batiscaful "Limiting Factor" are carena din titaniu cu grosimea de 9 centimetri şi a fost cel mai mic vehicul de explorare în care s-a aflat vreodată Garriott, conform propriilor declaraţii. "Şi totuşi am simţit că am mai mult spaţiu decît într-o capsulă Soyuz pentru că erau mult mai puţine echipamente în interior. De fapt, te simţi foarte confortabil, deşi diametrul interior este de doar aproximativ 1,46 metri şi se micşorează pînă la 1,4 metri pe măsură ce la exteriorul carenei se acumulează presiunea", a susţinut el.

Din păcate, Garriott nu a reuşit să colecteze şi mostre din abisul Marianelor din cauza unor probleme electrice şi a unei erori de software a braţului robotic cu care este dotat batiscaful. Exploratorul a rămas în submersie, navigînd deasupra "cîmpiei abisale" timp de aproximativ o oră.


Chiar dacă a declarat că i-a plăcut extrem de mult această ultimă aventură, totuşi, preferata sa rămîne călătoria în spaţiu, pe Staţia Spaţială Internaţională.

"Spaţiul este greu de întrecut, aşa că pentru mine, spaţiul rămîne pe primul loc. Însă un lucru comun pe care l-am găsit în toate locaţiile extreme în care am fost este că legile fizicii chiar par să se schimbe profund de la o locaţie la alta. În spaţiu, lucrul cel mai evident care s-a schimbat a fost faptul că pluteşti continuu în imponderabilitate. Faptul că nu mai simţi gravitaţia reprezintă, în mod evident, o schimbare fundamentală a fizicii asociată cu viaţa ta", a declarat el.

De asemenea, exploratorul britanic o oferit exemple şi din celelalte locuri extreme pe care le-a vizitat. "În Antarctica este lipsa completă a reperelor care te face să nu poţi aprecia corect distanţele, pentru că nu există nimic, niciun stîlp de telefonie, niciun drum, nimic... iar stîncile mari din depărtare şi stîncile mai mici, de aproape, arată la fel. Este un loc fascinant de vizitat şi din cauza modului în care îţi funcţionează văzul şi auzul şi acelaşi lucru este valabil şi pentru aceste adîncimi incredibile în care poţi măsura cum este strivită carena în jurul tău".

"Submarinul s-a micşorat cu 6 milimetri pe măsură ce se scufunda în adîncuri. Presiunea era atît de mare încît chiar şi lucruri cum ar fi telefoanele acustice, făcute special pentru comunicarea sub apă, abia dacă mai funcţionau la acele adîncimi", a mai povestit el.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load