TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Experți medicali: Uleiul vegetal pe tigaie, otravă

Doi cunoscuți experți medicali britanici au publicat în revista Daily Mail articole despre pericolul utilizării uleiurilor vegetale la pregătirea bucatelor.

Aceștia sînt cunoscutul cardiolog și autor al multor lucrări științifice, precum și unul dintre liderii mișcării sănătoase, dr. Asim Malhotra și popularul jurnalist științific, Michael Mousley, autorul dietei apreciate 5:2. Oferim principalele prevederi ale publicărilor sale.

Asim Malhotra își începe articolul spunînd că atunci cînd vine în restaurantul său preferat indian, trebuie să-i ceară chelnerului să-i gătească curry-ul preferat folosind unt topit ”ghee” și nu ulei vegetal.

Cum nu trebuie să mănînci

”Fiind cardiolog și avînd un mare interes pentru problemele de obezitate și de sănătate a inimii, nu mi-aș pune sănătatea în pericol consumînd compusi otrăvitori care se formeaza atunci cînd uleiurile vegetale sînt încalzite pînă la temperaturi ridicate. Dar, din păcate, iubitorii de curry din Marea Britanie și pe subcontinentul indian, fac anume acest lucru renunțînd la ”ghee”-ul tradițional în favoarea uleiurilor vegetale "sănătoase"”, scrie Malhotra.


Consecințele acestei tendințe sînt catastrofale - creșterea cazurilor de obezitate, boli de inimă, diabet de tip 2 și cancer. Studiile arată că uleiul de floarea-soarelui, porumb și alte uleiuri vegetale se descompun ușor în aldehide toxice atunci cînd sînt încălzite, care, printre altele, este asociat cu un risc crescut de apariție a cancerului.

Un studiu recent a arătat că după 20 de minute de gătit în ulei vegetal, nivelul aldehidelor depăște de 20 de ori nivelul maxim permis de OMS.

În Vitebsk, a fost inventat un nou start-up – Uleiul natural(+Foto)

O persoană care încearcă să ducă un stil de viață sănătos prăjind alimentele sănătoase în uleiuri vegetale îi crează lui Asim Malhotra un sentiment de disperare cu privire la cît de mult rău ne pot aduce uneori bunele intenții. Am fost învățați ani de zile că uleiurile vegetale, inclusiv de floarea soarelui și de porumb, sînt mult mai bune decît untul și grăsimile animale. Dar acum părerea oamenilor de știință se schimbă, pentru că cercetările științifice moderne arată că produsele lactate ne protejează efectiv de bolile de inimă și de diabetul de tip II. Din păcate, pentru milioane de oameni care au refuzat untul și laptele gras, deoarece au crezut că sînt dăunătoare, această veste a venit prea tîrziu.

Uleiul de măsline extra virgin poate fi, de fapt, bun pentru inimă și conține antioxidanți care contracarează radicalii liberi din sînge. Dar majoritatea uleiurilor vegetale nu vă vor ajuta, în pofida afirmațiilor că acestea scad colesterolul. O analiză recentă publicată în revista BMJ a arătat că scăderea colesterolului într-o dietă bogată în ulei vegetal și margarină nu oferă beneficii pentru sănătatea inimii, dar, din contra, contribuie la creșterea mortalității globale.

Dr. Asim Malhotra își sfătuie mereu pacienții să evite toate uleiurile vegetale și recomandă untul și ”ghea” pentru gătit.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load